100 yıllık dostluk anlaşması: Türkiye-Rusya arasındaki antlaşma iki ülkeyi ortak paydada birleştirdi

Atatürk Araştırma Merkezi: Türkiye ve Rusya Arasındaki Kültürel ve Entelektüel İlişkiler Bilimsel Olarak Ele Alındı

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, “Dostluk ve Saldırmazlık Antlaşmasının 100. Yıl dönümünde, Türkiye ile Rusya arasındaki kültürel ve entelektüel ilişkileri” konu alan bir panel düzenledi. Panelde, 1890-1940 yılları arasında iki ülke arasındaki ilişkiler tüm detaylarıyla ele alındı ve tartışıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisi ve ATAM Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hacer Topaktaş Üstüner, Birinci Dünya Savaşı ve sonrasında yaşanan gelişmelerin Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkileri olumlu yönde etkilediğini vurgulayarak şunları aktardı:

“Birinci Dünya Savaşı sonrasında, Rusya Sovyet idaresine girerken Türkiye’de Milli Mücadele süreci başladı. Bu dönemde iki ülke arasında ortak paydalar bulunmaktaydı ve Sovyet yönetimi, Mustafa Kemal Atatürk liderliğindeki milli mücadeleye destek sundu. Bu destek, 16 Mart 1921 tarihinde imzalanan Moskova Antlaşması ile resmileşti. Türkiye ve Sovyetler Birliği diplomatik ilişkilerini güçlendirme adına adımlar attılar. Mustafa Kemal Paşa, cumhuriyetin ilanından sonra da barışçıl bir dış politika izleyerek komşularıyla ilişkileri geliştirmeyi hedefledi. Musul Meselesi de dış politikanın önemli bir konusu haline geldi ve Sovyetler Birliği ile Türkiye, Batılı devletlere karşı işbirliğini arttırdılar.”

Atatürk Araştırmaları Merkezi Başkanı Doç. Dr. Ahmet Kılınç, merkezin Türkiye-Rusya ilişkilerine yönelik önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini belirterek şunları dile getirdi:

“Merkezimizin amacı, Atatürk, Milli Mücadele ve Cumhuriyet tarihini tüm yönleriyle araştırmak ve elde edilen verileri kamuoyuyla paylaşmaktır. Bu yıl, 17 Aralık 1925 tarihinde imzalanan Türkiye-Sovyetler Birliği dostluk ve saldırmazlık antlaşmasının 100. yıl dönümüne denk geldiğimiz için tarihsel bir döneme ışık tutmayı amaçladık. Bu antlaşma, Sovyet Rusya ile Ankara Hükümeti arasındaki ilişkileri güçlendirmiştir. Geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye-Rusya ilişkilerini çok yönlü bir şekilde incelemekteyiz ve bu ilişkileri sadece diplomatik açıdan değil, aynı zamanda kültürel ve entelektüel düzeyde de değerlendirmekteyiz.”

Panelde, ATAM Haberleşme üyesi Doç. Dr. Mustafa Tanrıverdi “Rusya İmparatorluğu’ndan Osmanlı topraklarına kültürel ve dini amaçlı seyahatlerin yansımaları” konusunda, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Türkan Olcay “Bolşoy Tiyatrosu’nun 1935 Yılı Türkiye Turnesi ve Yankıları” üzerine ve St. Petersburg Devlet Üniversitesi Avrasya Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aleksandr Kolesnikov “1930’lu Yıllarda Rus-Türk Bilimsel İlişkiler” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

Related Posts

CHP standı yakınında bir çocuğa yönelik saldırıyla ilgili 3 kişi gözaltına alındı

İstanbul Kadıköy’de, 19 Mart operasyonuyla tutuklanan CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu için kurulan standın yakınında, 15 yaşındaki A.Ç.C’nin saldırıya uğramasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 3 şüphelinin gözaltına alındığı bildirildi.

Takma adı “Asyalı Francis”; Katolik Kilisesi’nin başına Filipinli Kardinal Tagle mi seçilecek?

Takma adı “Asyalı Francis”; Katolik Kilisesi’nin başına Filipinli Kardinal Tagle mi seçilecek?

Tayvan’daki deprem, adayı alarma geçirdi

Tayvan’ın doğu kıyısı açıklarında 5.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kısa süreli sarsıntı başkent Taipei’de hissedilirken, şu ana kadar can kaybı veya hasar bildirilmedi.

Son dakika… Husiler İsrail’e karşı hava ablukası uygulayacağını duyurdu: Netanyahu’dan savaş tehdidi

Yemen’deki Husiler 4 Mayıs’ta İsrail’in en büyük havalimanı Ben Gurion’u balistik füzeyle hedef aldı. Saldırının ardından bir açıklama yapan Husilerin sözcüsü Yahya Seri, İsrail’e karşı kapsamlı bir hava ablukası uygulayacaklarını belirterek, uluslararası havayolu şirketlerine bölgeden uzak durmaları gerektiğini bildirdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Husilerin saldırısına tepki göstererek, Gazze’deki savaştan vazgeçmeyeceklerini kaydederken, ABD, Yemen’e misilleme saldırısı gerçekleştirdi.

İtirafçı Murat Abbas’ın ifadesindeki büyük çelişki

İBB soruşturmasında etkin pişmanlıktan yararlanıp ev hapsi cezası alan Murat Abbas’ın hakimlik sorgusu ortaya çıktı. Abbas’ın 23 Mart’taki hakimlik sorgusuyla 18 Nisan’daki ifadeleri arasında büyük çelişkilerin olduğu görülüyor…

Suriye’de flaş gelişme: Silah bırakmaya başladı

Suriye’nin başkenti Şam’da Dürzilerin önde gelenleri ile hükümet yetkilileri arasında varılan anlaşma kapsamında silahlı gruplar, ağır silahlarını İçişleri Bakanlığına teslim etmeye başladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir