Doç. Dr. Özçelik: Ülkemiz sınırlarında ciddi anlamda tsunamik etkilerin olmadığını görüyoruz

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden (MSKÜ) Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Ege Denizi’nde son günlerde meydana gelen depremlere ilişkin, “Bu bölge, topoğrafyası oldukça değişken, kıyı şeridi boyunca onlarca ada ve adacık söz konusu. Kıyı kesimlerindeki ilçelerin bir kısmı da iç körfezde bulunmak suretiyle korunaklı durumda. Geçmiş kayıtları incelediğimizde düşük seviyeli su baskınlarının dışında ülkemiz sınırlarında ciddi anlamda tsunamik etkileri olmadığını görüyoruz ” dedi.

Ege Denizi’nde 28 Ocak itibarıyla yoğunlaşan sismik hareketlilik sonucunda bölgedeki deprem sayısı 400’ü geçti. Yunanistan’ın Santorini Adası’nın yaklaşık 25 kilometre kuzeydoğusunda yoğunlaşan, derinlikleri 5 ile 25 kilometre arasında değişen depremler Türkiye’de hissedilmese de tedirginliğe neden oldu. Deprem fırtınasıyla ilgili Ege sahilleri için tsunami tehlikesi de gündeme geldi.

MSKÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “Son günlerde Ege’nin güneyinde, Akdeniz’in batısında ciddi sismik aktiviteler söz konusu. Bu aktiviteler Girit Adası’nın kuzeyinde Santorini Adası etrafında toplanmış durumda. Son 6 gün içerisinde, 5 şiddetinden küçük yüzlerce deprem oluşmuş durumda. Bu depremler ülkemizin kıyı kesiminde yaşayan vatandaşlarımızı, tsunamik etkilere yol açabileceği konusunda ciddi endişeye sürüklüyor” ifadelerini kullandı.

“Odağına, şiddetine ve büyüklüğüne bağlı”

Doç. Dr. Özçelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

Tsunamik etkiler, tayfunlardan ve gelgitlerden kaynaklı deniz taşkınlarına nazaran denizin tabanından denizin yüzeyine kadar uzanan bir dalga etkisi üretmesi bakımıyla farklılık göstermektedir. Bu etkisi dolayısıyla depremin odağına, şiddetine ve büyüklüğüne bağlı bir durumda. Bu bölge, topoğrafyası oldukça değişken, kıyı şeridi boyunca onlarca ada ve adacık söz konusu. Kıyı kesimlerimizdeki ilçelerin bir kısmı da iç körfezde bulunmak suretiyle korunaklı durumda. Geçmiş kayıtları incelediğimizde düşük seviyeli su baskınlarının dışında ülkemiz sınırlarında ciddi anlamda tsunamik etkileri olmadığını görüyoruz.”

Lokal etkilere ve baskınlara dikkati çeken Ceyhun Özçelik, “Amerikan Denizcilik ve Atmosfer Dairesi’nin tüm dünya genelinde geçmiş kayıtları baz alarak yaptığı çalışmaları incelediğimiz zaman 6 şiddetinden daha küçük bir depremin 1,5 metre büyüklüğünden daha büyük bir tsunamik dalga üretemeyeceğini görebiliyoruz. Burada lokal etkiler ve topografiye bağlı olarak ‘Taşkın tırmanması’ dediğimiz baskınları bunun dışında tutmamız gerekiyor ” diye konuştu. (DHA)


Yine mi! ‘Uzak Şehir’de levirattan doğan aşk hikâyesi…


Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | İhraç edilen Ebru Eroğlu ile ilgili YDK kararına T24 ulaştı

TIKLAYIN | Annesi silahlı saldırıda öldürülen 9 aylık bebek yolda emeklerken bulundu

TIKLAYIN | Ertuğrul Özkök: Bahçeli’nin yanındaki bu iki sivili geçen cuma nerede gördük?

TIKLAYIN | Spor yazarları Gaziantep-Galatasaray maçını değerlendirdi: Bu oyunla nereye kadar

TIKLAYIN | Oyuncu Melisa Sözen’in ‘YPJ’li kadın’ rolü sebebiyle ifadesi alındı

TIKLAYIN | Tanju Özcan’dan AKP’li meclis üyesine: 78 insan ölmüş, sen neye gülüyorsun, utanma duygunu yitirdin mi!

 

Related Posts

Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili belli oldu!

Muhittin Böcek’in tutuklanmasının ardından Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yapılan başkan vekili seçimini CHP’nin adayı Büşra Özdemir kazandı.

Mahkeme başkanından sert uyarı: Duruşma düzenini bozanı doğrudan tutuklarım

Dün gerginliğin yaşandığı Kartalkaya duruşmasında mahkeme başkanından sert uyarı geldi.

200 dereceyi bulan sıcaklıkta zorlu mesai: Baba mesleğini sürdürüyor! Bu sıcakta herkes çalışamaz

Tarihi Gaziantep Kalesi yanındaki 4 metrekarelik dükkanda baba mesleğini sürdüren Ökkeş ve Ramazan Toprak, hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu kentte yaklaşık 200 derece sıcaklık altında mesai yapıyor. Alev ve dumanların yükseldiği ocak başında …

Yapay zekada gizli profilleme güvenlik ve mahremiyeti tehdit ediyor

Yapay zeka teknolojileri hayatın pek çok alanında kolaylık sağlarken, kullanıcı verilerinin işlenme biçimiyle ilgili tartışmalar giderek büyüyor. Son dönemde ChatGPT’nin kullanıcıların siyasi görüşleri, dini inançları gibi hassas bilgilerini sınırsız olarak etiketleyip profillemesi yönündeki iddialar, ciddi soru işaretlerine yol açtı. Yüksek Veri Bilimi Mühendisi Emre Durgut, yapay zeka ile ilgili yaşanan gelişmeler hakkında “Bu artık sadece bir mahremiyet meselesi değil. Yanlış ellere geçtiğinde ulusal güvenlik tehdidi doğurabilir” yorumunda bulundu.

Devlet Başkanı’ndan protestolara sert tepki: Savaş ilanı

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, 7 Temmuz’da yeniden başlayan hükümet karşıtı gösterilerdeki polis karakollarına yönelik saldırıların ve şiddetin, savaş eylemi olarak değerlendirileceği uyarısında bulunarak “Bu kabul edilemez. Artık yeter.” dedi.

Rusya’dan Ukrayna’ya en yoğun saldırı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus ordusunun Ukrayna’ya gece boyu 728 drone ve 13 füze ateşleyerek savaşın başından bu yana en yoğun saldırıyı gerçekleştirdiğini duyurdu. Zelenskiy sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Rus ordusunun …