Brüksel-Ankara trafiği yoğunlaştı! Türkiye-AB ilişkilerinde altın dönem mi?

Türkiye’nin Savunma Sanayii ve NATO ile İlişkilerinde Son Durum

Türkiye’nin güçlü savunma sanayii sektörü ve NATO’nun ikinci en büyük ordusuna sahip oluşu, son zamanlarda ABD Başkanı Donald Trump ile yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle Avrupa’yı Ankara’ya yaklaştırdı.

Trump’ın Ukrayna’daki savaşı sonlandırmak için başlattığı görüşmelerde Avrupa’yı dışlayıcı tavrı, bölge liderlerini bir araya getirerek strateji belirlemeye zorladı.

Brüksel-Ankara Hattında Yoğun İlişki Trafiği

Avrupalı liderler, Paris, Londra ve Brüksel’de bir araya gelerek Türkiye’yi Ukrayna ve Avrupa’nın savunma mimarisiyle ilgili önemli toplantılara dahil etti. Bu durum Brüksel-Ankara hattında ilişkilerin yoğunlaşmasına neden oldu.

Avrupa Birliği (AB), Türkiye’yi “fikirdaş ülkeler” arasında sayarak işbirliği ve ilişkilerin derinleşerek devam edeceği sinyalini verdi.

AB dönem başkanı Polonya Başbakanı Donald Tusk, Ankara’ya yaptığı ziyarette Türkiye’nin Avrupa’nın savunmasında ve Ukrayna-Rusya barış sürecinde daha aktif bir rol oynaması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin Önemli Rolü

Türkiye Araştırmaları Enstitüsü Kurucu Başkanı Dr. Karolina Wanda Olszowska, Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna arasındaki barış müzakerelerinde arabulucu olarak bulunmasının önemine dikkat çekerek Ankara’nın dünyanın en büyük 11. silah ihracatçısı konumunda olduğunu belirtti.

Olszowska, Polonya’nın Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını satın alarak Türk askeri teknolojisine ilgi gösterdiğini ve Tusk’ın ziyaretinin savunma işbirliğinin genişlemesinin habercisi olduğunu söyledi.

Avrupa-Türkiye ilişkilerine değinen Olszowska, Polonya’nın AB dönem başkanlığını yürüttüğü bu sürecin Türkiye’nin AB’ye katılımını destekleyebileceğini ve Gümrük Birliği’nin modernizasyonu ve vize politikalarının serbestleştirilmesinde rol oynayabileceğini belirtti.

Türkiye’nin Avrupa Güvenlik Mimarisi İçindeki Rolü

Doğu Araştırmaları Merkezi Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Departmanı Başkanı Dr. Karol Wasilewski, Türkiye’nin barış görüşmelerinde kilit bir rol oynayabileceğini belirterek Türkiye’nin Avrupa’nın güvenlik mimarisinde vazgeçilmez olabileceğini ifade etti.

Avrupa’nın Türkiye’nin savunma potansiyelini fark ettiğini vurgulayan Wasilewski, Türkiye’nin Avrupa’nın güvenlik sektörünü güçlendirebileceğini belirtti.

Avrupa ve Türkiye Arasındaki İlişkilerin Geleceği

PISM Analisti Dr. Aleksandra Maria Spancerska, Türkiye’nin tarafsız bir aracı olarak hareket ettiğini ve stratejik potansiyeli sayesinde NATO’nun güvenliğine katkıda bulunabileceğini söyledi.

Spancerska, Avrupa’nın Türkiye’nin savunma sanayisindeki potansiyelini fark ettiğini ve Türkiye ile işbirliğinin özellikle Rus tehdidine karşı savunmasız olan Baltık ülkeleri ve Polonya gibi ülkeler için önemli olduğunu belirtti.

AB-Türkiye ilişkilerinin güçlenmesinin beklendiğini belirten Spancerska, bu işbirliğinin her iki tarafın çıkarına olduğunu ve gelecekte ilişkilerin daha da derinleşeceğini söyledi.

KAYNAK: AA

Related Posts

Devlet kurumları Sokak canlılarının rehabilitesi için bir araya geldi

Adana Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Doğa Koruma Milli Parklar 7. Bölge Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleştirilen Sokak Hayvanları Rehabilitesi konulu toplantı, Adana Doğa Koruma Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğü binasında yapıldı.

Başından vurulan Hilal’in katiline ağırlaştırılmış müebbet

Diyarbakır’da, dini nikahla birlikte yaşadığı Hilal Kar’ı (33) ayrıldıktan 1 yıl sonra tabanca ile başından vurarak öldüren Mehmet Demirhan, ‘Tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan yargılandığı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Hindistan Pakistan’a saldırının sebebini açıkladı

Hindistan Dışişleri Bakanı Vikram Misri dün Pakistan topraklarına “Sindoor Operasyonu”PAHALGAM SALDIRISINA CEVAP Sindoor Operasyonu hakkında bilgilendirme yapılan basın toplantısında konuşan Mısri, “Pakistan’a ait ve Pakistan işgalindeki topraklarda …

Suriye’nin Kuzey Kore’den uzaklaşıp Güney Kore ile yakınlaşmasının sebebi ne?

Suriye’nin Kuzey Kore’den uzaklaşıp Güney Kore ile yakınlaşmasının sebebi ne?

Türkiye’ye iki kere gönderilmeyen F-35’ler, Yunanistan’a gidiyor

Yunanistan, F-35 programına dahil olmak için ABD ile 17,2 milyon dolarlık anlaşma imzaladı. Türkiye’nin iki ayrı kez reddedildiği proje kapsamında savaş uçağı alacak Atina, Eylül’de ilk pilotlarını eğitime gönderiyor. ABD bakım ve eğitimleri üstlenirken, Atina bu hamleyle “hava üstünlüğünü Türkiye’ye karşı kullanmayı” hedefliyor.

Rusya duyurdu: ABD ile Ukrayna müzakereleri sürüyor

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya ve ABD arasında Ukrayna’da devam eden savaşın sona erdirilmesi için görüşmelerin devam ettiğini dile getirdi.