35 yıllık doktor uyardı: Asla almamanız gereken 3 vitamin takviyesi

Son yıllarda, vitamin takviyeleri özellikle sağlığına özen gösteren kişiler arasında oldukça popüler hale geldi. Ancak, bilinçsizce kullanılan bu takviyeler, vücutta çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Takviyelerin sağlığa olan katkıları konusunda genel bir tartışma bulunmamakla birlikte, yanlış kullanımın olumsuz etkiler yaratabileceği konusunda uzmanlar uyarıda bulunuyor.

Fonksiyonel tıp doktoru Dr. Jaban Moore, özellikle bazı vitamin takviyelerinin potansiyel zararları hakkında açıklamalarda bulundu. Instagram’da yaklaşık 700 bin takipçisi bulunan Dr. Moore, bu konuda bir video paylaşarak, uzak durduğu takviyeler hakkında bilgiler sundu. “Takviye dünyası bazen büyük ilaç şirketleri kadar farklı değil. Ne aldığınızı bilmek için etiketleri okuyun,” diye uyarıda bulunan Dr. Moore, aynı zamanda bazı vitaminler yerine alternatif önerilerde bulundu.

B12 VİTAMİNİ

Dr. Moore’un uyardığı ilk takviye, Vitamin B12. Bu vitamin, vücudun sinir sisteminin sağlıklı çalışabilmesi, DNA üretimi ve kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir. B12 vitamini, et, balık, süt ve yumurta gibi hayvansal gıdalardan doğal olarak alınabilir. Dr. Moore, sentetik B12 formu olan siyanokobalaminin sağlık açısından zararlı olabileceğine dikkat çekerek, “Siyanür içeren ve ekstra detoksifikasyon gerektiren sentetik bir B12 formu olan siyanokobalamin kullanmayın. Bunun yerine metilkobalamin alın,” şeklinde bir tavsiyede bulunuyor.

MAGNEZYUM TAKVİYELERİ 

Magnezyum, vücutta pek çok önemli işlevi yerine getiren bir mineraldir. Kas ve sinir fonksiyonları, kemik sağlığı, kan şekeri düzenlemesi gibi pek çok alanda faydalıdır. Ancak Dr. Moore, magnezyum takviyesi alırken dikkat edilmesi gereken bir nokta olduğunu vurguluyor.Magnezyum oksit ve magnezyum sitrat gibi formüllerin müshil etkisi yapabileceğini belirten Dr. Moore, “Sadece müshil özelliklerini istemiyorsanız magnezyum oksit veya sitrat kullanmayın. Magnezyum seviyelerini yenilemek için magnezyum glisinat tercih edin,” diye öneriyor.

DEMİR TAKVİYELERİ

Demir, kırmızı kan hücrelerinin bir parçası olarak oksijen taşımada önemli bir rol oynar. Demir eksikliği, anemiye yol açabileceği için, demir takviyeleri bazı kişiler için gerekli olabilir. Ancak Dr. Moore, demir sülfat gibi bazı demir takviyelerinin sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çekiyor. 

“Demir sülfat kullanmayın,” diyen Dr. Moore, bunun sindirim sorunlarına ve kabızlık gibi rahatsızlıklara neden olabileceğini belirtiyor. Dr. Moore, feröz bisglisinat formunun daha nazik olduğunu ve vücut tarafından daha iyi emildiğini söylüyor. Ayrıca, “Hem demir ise en biyoyararlanımlı formdur,” diyerek, en etkili demir türü hakkında da bilgi veriyor.

Vitamin ve mineral takviyeleri, sağlığımıza katkı sağlasa da yanlış kullanıldığında istenmeyen yan etkilere yol açabilir. Dr. Jaban Moore’un paylaşımları, bu takviyelerin doğru şekilde ve bilinçli kullanılmasının ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Takviye kullanmadan önce, doğru seçimleri yapmak ve etiketleri dikkatlice okumak sağlık açısından büyük önem taşıyor.

Related Posts

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Prof. Dr. Ergen: Adet geciktirici ilaçlar alışkanlığa dönüşmemeli

Prof. Dr. Ergen: Adet geciktirici ilaçlar alışkanlığa dönüşmemeli

Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.

Yeni keşif tarihi yeniden yazdıracak: Yaşamın nasıl başladığına dair bilgiler ters yüz oldu

Bilim insanlarının elde ettiği son bulgular, yaşamın kökenine dair ezberleri bozdu. Milyarlarca yıl öncesine uzanan izler, Dünya’daki ilk canlılığın sanılandan çok daha önce ve farklı koşullarda ortaya çıkmış olabileceğini gösteriyor.

İğne, Hap ve Umut: Alzheimer’a karşı son cephe

Alzheimer’da erken tanı hastalığın hızını yavaşlatabiliyor ama her hastaya uygun bir tedavi yok. Bazı ilaçlar belirtileri baskılıyor, bazıları sadece umut vadediyor. Kolinesteraz inhibitörleri, memantin Lecanemab. İsimleri yabancı ancak binlerce aile için tanıdık. Bu ilaçlar ilerlemeyi durduramıyor sadece zamana karşı direniyor.

Uzmanı tek tek sıraladı: Kurban etini bir de böyle tüketin!

Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.