Navigasyon tembelleştiriyor mu?

İSTANBUL (İGFA) – Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, navigasyon kullanımının beyinde olası etkileri hakkında açıklamalarda bulundu.

Beynin navigasyon yeteneği üzerine konuşan Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, navigasyon ve yön bulma süreçlerinin insan beyni tarafından nasıl gerçekleştirildiği konusunda yapılan araştırmaların önemli bilgiler sunduğunu belirtti. Genellikle fMRI (fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme) ve PET (pozitron emisyon tomografisi) gibi görüntüleme teknikleri kullanılarak gerçekleştirilen bu araştırmaların, hipokampustan uzun süreli mekansal hafıza ile ilişkilendirildiğini ve insanların çevrelerinde nasıl gezindiklerini desteklediğini gösterdiğini ifade etti.

YÖN BULMAK İÇİN MEKANSAL HAFIZAMIZ ÖNEMLİ…

Araştırmacıların keşfettiği gibi Nobel Ödülü sahibi olan kişiler, insanların konumlarını ve hareketlerini izleyen özel nöronlar olan ızgara/grid hücrelerinin varlığını ortaya çıkardı. Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, bu hücrelerin iç harita oluşturduğunu ve insanların bulundukları konumu hesaplama yeteneğine sahip olduğunu söyledi. Entorinal korteksin mekansal bilgiyi işlediği bir bölge olduğunu belirten Kefal, insanların çevrelerindeki belirgin özellikleri kullanarak yönlerini bulduklarını vurguladı.

Retrosplenial alanın (RSA), beyindeki limbik sistemin bir parçası olduğunu ve navigasyon süreçlerinde önemli bir rol oynadığını belirten Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, “RSA, çevresel haritaların oluşturulmasına katkı sağlar ve yer hafızası ile yakından ilişkilidir. Bu alanın hasar görmesi, navigasyon becerileri ve mekansal hafıza açısından olumsuz etkiler doğurabilir.” şeklinde konuştu.

SÜREKLİ NAVİGASYON CİHAZI KULLANIMININ ETKİLERİ…

Navigasyon cihazlarının sürekli kullanımının, beyin yapısını ve navigasyon becerilerini etkileyebileceğine dikkat çeken Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, “Sürekli navigasyon cihazları kullanan bireyler, kendi mekânsal haritalarını oluşturma ve yön bulma yeteneklerini azaltabilirler. Bu durum, hipokampus aktivitesi ile ilişkilendirilebilecek bir durumdur.” dedi.

Related Posts

Elon Musk, Grok 4’ü tanıttı ama küfür skandalını pas geçti

Elon Musk, Grok 4’ün üstün zekâsını uzun uzun anlatırken, yapay zekânın küfürlü konuşmalarını ve antisemitik içerikler üretmesiyle ilgili tek kelime etmedi. “Dünyanın en zeki yapay zekası” iddiası, bazı kullanıcılar için hâlâ soru işaretleri ve tartışmalarla dolu.

Sosyal medyada ortalık karıştı: Grok neden herkese hakaret ediyor?

Sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok, dün akşam AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da aralarında bulunduğu çok sayıda isme yönelik hakaret içerikli paylaşımlar yaptı. Yurttaşlar Grok’a ne olduğunu merak etti. Peki, Grok neden herkese hakaret ediyor?

Yağmur Drone’ları durdurabilir mi? İşin uzmanları anlatıyor

Gökyüzünü fetheden drone teknolojisi, tarımdan arama-kurtarmaya, film çekiminden lojistiğe kadar birçok alanda vazgeçilmez bir araç haline geldi. Ancak yağmurlu havalarda drone uçurmak, hem cihazın güvenliği hem de uçuş performansı açısından ciddi …

IBM yeni çipleriyle basitleştirilmiş yapay zekayı hedefliyor

IBM diğer çip üreticilerine kıyasla daha fazla güç tasarrufu sağlayacak ve aynı zamanda yapay zekanın iş operasyonlarında uygulanma sürecini basitleştirecek yeni veri merkezi çiplerini ve sunucularını duyurdu.

Türkiye’de popüler telefon markası bir ülkede daha yasaklandı

Türkiye’de popüler dünyaca ünlü telefon markası o ülkede kara listeye alındı.

Unity’de beklenmedik ayrılık

Unity’nin Teknolojiden Sorumlu Üst Yöneticisi Steve Collins, göreve başlamasından yalnızca altı ay sonra istifa etti. Bu ani gelişmeyi TechCrunch adlı teknoloji haber portalına değerlendiren Unity sözcüsü, Collins’in kendi kararıyla görevini …