Asya borsaları haftanın son işlem gününde karışık seyrediyor (9 Mayıs 2025)

Asya Borsaları Ticaret Görüşmeleri ve Jeopolitik Gerginliklerle Dalgalı

Asya borsaları, bugün başlayacak olan ve hafta sonuna kadar devam edecek ABD-Çin ticaret görüşmeleri öncesinde karışık bir seyir izliyor. Bölgede ayrıca Hindistan ve Pakistan arasındaki gerginlikler de yakından takip ediliyor.

Dünya genelinde enflasyon ve resesyon endişeleri devam ederken, yatırımcıların odak noktası ABD’nin diğer ülkelerle yapacağı ticaret anlaşmalarına dair gelişmelerde bulunuyor.

Asya’da ABD’nin İngiltere ile sınırlı nitelikte bir ticaret anlaşması yapması, ABD-Çin görüşmelerine ilişkin iyimserliği azaltırken, artan jeopolitik riskler bölge pay piyasalarının seyrini etkiliyor.

Bölgede açıklanan makroekonomik verilere göre, Çin’de nisanda ihracat, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerini artırmasına rağmen yükseldi. Çin Gümrükler Genel İdaresi’nin verilerine göre, nisan ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 artarak 315,6 milyar dolara ulaştı. İthalat ise yüzde 0,2 azalarak 219,5 milyar dolara geriledi ve ülkenin dış ticaret fazlası 96,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Çin’in ABD’ye ihracatı yüzde 21 azalırken, ASEAN ülkelerine yüzde 20,8 ve AB ülkelerine yüzde 8,2 arttı. Japonya’da ise mart ayında hane halkı harcamaları beklentilerin aksine yüzde 0,4 arttı.

Öte yandan, bölgede Hindistan ile Pakistan arasındaki gerginlik dikkatlice takip ediliyor. Hindistan basınında, Pakistan’ın Cammu Keşmir bölgesindeki Hindistan idaresindeki mühimmat depolarına saldırı düzenlediği bildiriliyor.

Bu gelişmelerle Japonya’nın Nikkei 225 endeksi yüzde 1,5 yükselerek 37.485 puandan kapandı, Güney Kore’nin Kospi endeksi ise yüzde 0,1 düşüşle 2.577 puanda günü tamamladı.

Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 düşüşle 3.343 puanda, Hong Kong’da Hang Seng endeksi ise yüzde 0,3 artışla 22.834 puan seviyesinde işlem görüyor. Hindistan’da Sensex endeksi ise yüzde 1 azalarak 79.547 puanda bulunuyor.

Related Posts

YHT istasyonlarındaki “Turuncu Masa” engelleri kaldırıp ulaşımı kolaylaştırıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğünce yürütülen “Turuncu Masa” uygulamasının engelleri kaldırarak, özel gereksinimli vatandaşların hayatlarını kolaylaştırdığını bildirdi.

Ülker Bisküvi’de (ULKER) Ali Ülker’in yerine geçecek isim belli oldu

Ülker Bisküvi Sanayi A.Ş. (ULKER) tarafından 9 Mayıs 2025 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildirimde Üst Yönetim Değişikliği hakkında açıklama yapıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı önümüzdeki hafta çift ihaleye hazırlanıyor

Bakanlığın yayımladığı iç borç ihraç takvimine göre, 13 Mayıs Salı günkü ilk ihalede 4 yıl (1393 gün) vadeli, 3 ayda bir kupon ödemeli TLREF’e endeksli devlet tahvilinin yeniden ihracı yapılacak. 6 AYDA BİR KUPON ÖDEMELİ Hazine ve Maliye Bakanlığı …

Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların kaybı sürüyor: Hazine’nin faiz ödemelerinde şok artış!

Hazine’nin faiz ödemeleri, nisan ayında önemli bir artış gösterdi. Ekonomistler, bu artışı Türkiye’nin mali yükümlülükleri ve döviz rezervlerindeki düşüşle ilişkilendiriyor. Bu gelişmeler, ekonomik istikrar üzerinde yeni bir baskı oluşturabilir.

Türkiye’de kruvaziyer turizmi rotasında ilk sıra Kuşadası’nın

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu yılın ilk 4 ayında limanlara uğrayan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artarak 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının da yüzde 52,3 artışla 205 bin 758’e yükseldiğini bildirdi.

Dev otomotiv şirketi Nissan 1,1 milyar dolarlık fabrika yatırımından vazgeçti!

Dev otomotiv şirketi Nissan 1,1 milyar dolarlık fabrika yatırımından vazgeçti!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir