Sıvı kaybı böbreklerde hasara yol açıyor

Böbrek Sağlığı için Yaz Aylarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sıcak havalarda böbrek sağlığının daha fazla dikkat gerektirdiğini söyleyen Nefroloji Uzmanı Dr. Merve Aktar, “Yaz aylarında artan hava sıcaklıklarıyla birlikte terleme yoluyla ciddi miktarda sıvı kaybı yaşanır. Bu durum, böbreklere gelen kan akımının azalmasına ve atık maddelerin yeterince süzülememesine neden olabilir’’ dedi.

Nefroloji Uzmanı Dr. Merve Aktar, böbreklerin yeterli sıvı alımı olmadığı durumlarda susuz kalarak böbrek işlevlerinde bozulmalara neden olabileceğini vurgulayarak, meyve ve sebze tüketiminin önemini belirtti.

MEYVE VE SEBZE TÜKETİMİ ÖNEMLİ

Sıvı kaybının artması durumunda, özellikle yaşlılar, çocuklar, diyabet, tansiyon ya da kalp hastalığı olan bireylerde böbrek hasarı riskinin ciddi şekilde arttığını belirten Dr. Aktar, şu uyarılarda bulundu:

  • Sıvı kaybı arttıkça, böbrek hasarı riski yükselebilir.
  • Böbrek taşı riski artabilir.
  • Günlük su ihtiyacı, hava sıcaklığı ve fiziksel aktiviteye bağlı olarak değişebilir.

Ayrıca Dr. Merve Aktar, yaz aylarında böbrek sağlığını korumak için şu önerilerde bulundu:

  1. Geceleri sık aralıklarla su için. Susamayı beklemeyin.
  2. Sabah idrar renginizi kontrol edin, açık sarı olması önemlidir.
  3. Güneşin en dik olduğu saatlerde dışarıda bulunmaktan kaçının.
  4. Aşırı tuz ve protein tüketiminden kaçının.
  5. İlaçlarınızı hekiminizle birlikte gözden geçirin.

Related Posts

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Prof. Dr. Ergen: Adet geciktirici ilaçlar alışkanlığa dönüşmemeli

Prof. Dr. Ergen: Adet geciktirici ilaçlar alışkanlığa dönüşmemeli

Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.

Yeni keşif tarihi yeniden yazdıracak: Yaşamın nasıl başladığına dair bilgiler ters yüz oldu

Bilim insanlarının elde ettiği son bulgular, yaşamın kökenine dair ezberleri bozdu. Milyarlarca yıl öncesine uzanan izler, Dünya’daki ilk canlılığın sanılandan çok daha önce ve farklı koşullarda ortaya çıkmış olabileceğini gösteriyor.

İğne, Hap ve Umut: Alzheimer’a karşı son cephe

Alzheimer’da erken tanı hastalığın hızını yavaşlatabiliyor ama her hastaya uygun bir tedavi yok. Bazı ilaçlar belirtileri baskılıyor, bazıları sadece umut vadediyor. Kolinesteraz inhibitörleri, memantin Lecanemab. İsimleri yabancı ancak binlerce aile için tanıdık. Bu ilaçlar ilerlemeyi durduramıyor sadece zamana karşı direniyor.

Uzmanı tek tek sıraladı: Kurban etini bir de böyle tüketin!

Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.