8 ayda 5 binden fazla yangın

OGM’nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, bu yıl şu ana kadar 5 binden fazla yangınla mücadele edildiği belirtilerek, “Kimsenin farkında bile olmadığı, sosyal medyada gündem olmayan, televizyonlarda haber bile yapılmayan 4 bin 980 yangını, kontrol altına alarak büyümeden söndürdük. Maalesef, 20 yangın büyüyerek daha fazla alana zarar verdi. Canlarımızı kaybettik, şehitler verdik” ifadeleri kullanıldı.

Bazen bir yangının bile çok ağır sonuçlara yol açabileceğine işaret edilen paylaşımda, her yangının, afet potansiyeli taşıdığı vurgulandı. Önlenebilir küçük sebebin, büyük afetin başlangıcı olabileceğine dikkati çekilen paylaşımda, Çanakkale’de çıkan yangınların tamamının, orman dışı alanlarda başlayarak yoğun müdahalelere rağmen ormana sıçradığı anımsatıldı.

“YANGINLARIN YÜZDE 90’I İNSAN KAYNAKLI NEDENLERLE BAŞLIYOR”

Paylaşımda açık havada ateş ve anız yakmanın, sigara izmariti ve çöp atmanın önlenebilir sebepler olduğu belirtilerek, “Yangınların yüzde 90’ı insan kaynaklı nedenlerle başlıyor.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Sıcaklığın 30 derecenin üzerinde olması, nemin yüzde 30’un altına gerilemesi ve rüzgarın saatte 30 kilometrenin üzerine çıkması durumunda yangın hızlı büyüme potansiyeline sahip olduğu belirtilen paylaşımda, bu tehlikeli dönemde her sebebin büyük bir afete dönüşebileceğinin altı çizildi.

“2 DAKİKADA TESPİT EDİYOR, 11 DAKİKADA MÜDAHALE EDİYORUZ”

Paylaşımda alınan önlemlere değinilerek, şunlar kaydedildi:

“Bunu önlemek için binlerce kilometre orman yolu, yangın önleme şeridi açıyoruz. Yangın önleme tesisleri yapıyoruz. Binlerce hektar alanda ormanı seyreltiyoruz. Ölü ve diri örtü temizliği yapıyoruz. Yangına dirençli ormanlar yetiştiriyoruz. Vatandaşlarımıza eğitimler veriyor, okullarda bilinçlendirme çalışmaları düzenliyoruz. 2 dakikada tespit ediyor, 11 dakikada müdahale ediyoruz. Yapay zeka destekli karar destek sistemlerinden, erken uyarı sistemlerine, insansız hava araçlarına kadar her türlü teknolojiyi yangınla mücadelede kullanıyoruz. 27 uçak, 105 helikopter, 5 binden fazla kara aracı, 25 bin personel, 132 bin gönüllü yangınların afete dönüşmesini engellemek için savaş halindeyiz.”

Yangını önlemenin herkesin elinde olduğu vurgulanan paylaşımda, birlik çağrısı yapıldı. Paylaşımda, “Tedbirle, dikkatle yangını daha başlamadan söndürelim” ifadesi de kullanıldı.

Related Posts

İnsanların doğayla olan bağı son 200 yılda yüzde 60 oranında azaldı

Bütüncül politikalar ve bakış açısı ile kültürel bir değişim umudunun hala var olduğu öne çıktı

Bu gece gökyüzünde şölen var! Meteor yağmuru geliyor

Bu gece başlayacak olan Perseid meteor yağmuru, Türkiye’nin dört bir yanında görsel şölen sunacak. Saatte 100’e yakın kayan yıldız, gökyüzünü adeta büyüleyecek.

ABD’de alışveriş merkezine silahlı saldırı! Ölüler var…

ABD’nin Texas eyaletindeki Austin kentinde bir alışveriş merkezinde silahlı saldırı düzenlendi. Texas polisi, 3 kişiyi öldüren saldırganın gözaltına alındığını açıkladı. Austin polisi de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, olay yerinde …

Netanyahu küplere binecek: İsrail şirketlerine yatırımı tamamen durdurdu

Gazze’de katliam yapan İsrail’e karşı tepkiler çığ gibi büyürken Avrupa ülkeleri peş peşe Filistin’i tanıma kararı alıyor. Bu gelişmelerin yanı sıra bir ülke daha İsrail’e karşı adımlar atmaya başlayarak şirketlerinde tamamen çekildi.

Günler geçti Erdoğan sessiz: Zengezur Koridoru için kim ne dedi

Zengezur Koridoru’nun “Trump Koridoru” olması Türkiye’de nasıl yankılandı. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan, sessizliğini korurken, CHP lideri Özgür Özel, “Türkiye’nin seyirci kalması kabul edilemez” dedi. Bakan Hakan Fidan ise ”İnşallah kısa zamanda hayata geçer” diye konuştu.

Deniz Zeyrek: YPG konusunda Ankara iki ayaklı strateji izliyor

Deniz Zeyrek: YPG konusunda Ankara iki ayaklı strateji izliyor