Hindistan’da güvercin beslemek yasaklandı: Sağlık krizi kapıda

Hindistan’ın batısındaki Mumbai kentinde güvercinlere kamusal alanlarda yem vermeyi yasaklayan mahkeme kararı, belediye yetkilileri, halk sağlığı savunucuları ve kuşseverler arasında büyük bir krize yol açtı.

PROTESTOCULAR POLİSLE ÇATIŞTI

Ay başında, onlarca yıllık bir “kabutarkhana”nın (güvercin besleme alanı) kapatılmasına karşı çıkan yüzlerce kişi polisle iki kez çatıştı.

Protestocular brandaları yırtıp süresiz açlık grevi tehdidinde bulunurken, yaklaşık 15 kişi gözaltına alındı. Yasağın gerekçesi, güvercin dışkılarının yol açtığı sağlık riskleriydi.

SAĞLIK KAYGILARI VE ARTAN GÜVERCİN NÜFUSU

Araştırmalar, güvercin dışkılarının akciğer iltihabı, mantar enfeksiyonları ve kalıcı solunum sorunlarına yol açabildiğini ortaya koyuyor.

Hindistan’da güvercin nüfusunun 2000 yılından bu yana yüzde 150’den fazla arttığı, bunun da ciddi ekolojik ve sağlık sorunları yarattığı belirtiliyor.

2023 “State of India’s Birds” raporuna göre, her bir güvercin yılda 15 kilograma kadar dışkı üretebiliyor.

Geçtiğimiz yıllarda Delhi’de bir çocuğun, güvercin dışkısına uzun süre maruz kalması sonucu hayatını kaybetmesi, uzmanların uyarılarını güçlendirdi.

KÜLTÜREL VE DİNİ BOYUT

Güvercinler, Hindistan’ın kültürel yaşamında önemli bir yere sahip. Filmlerden günlük yaşama kadar birçok alanda güvercin besleme sahneleri sıkça görülüyor. Bazı kabutarkhanalar, tarihi ve hayır amaçlı yapılar olarak biliniyor.

Özellikle Jain toplumu için güvercinlere yem vermek dini bir görev olarak görülüyor. Bu nedenle Mumbai’deki yasak, dini çevrelerin sert tepkisine yol açtı.

ÇÖZÜM ARAYIŞLARI

Bombay Yüksek Mahkemesi, yasağa karşı açılan davayı reddederek halk sağlığının “öncelikli” olduğunu vurguladı. Ancak aynı zamanda bir uzmanlar paneli kurarak alternatif öneriler geliştirilmesini istedi.

Hayvan hakları örgütü PETA India, sabah ve akşam belirlenen saatlerde sınırlı besleme yapılmasını öneriyor. Bu sayede hem hijyen sağlanabileceği hem de insanların kuşlarla olan bağının korunabileceği savunuluyor.

Related Posts

Kocaeli’de Orman Yangını Kontrol Altında

Karamürsel’de çıkan orman yangını, havadan ve karadan müdahaleyle büyük ölçüde kontrol altına alındı.

Suriye lideri Şara’dan SDG yorumu: ‘Umarım ihtilaf yaşamayız’

Suriye lideri Şara’dan SDG yorumu: ‘Umarım ihtilaf yaşamayız’

YPG süreci sabote etme çabasında mı? Çok konuşulacak AKP kulisi: DEM Parti’nin Hakan Fidan ile polemiğe girmesi ‘şüpheli’

Nefes yazarı Nuray Babacan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın YPG’yi hedef alan açıklamaları ve DEM Parti’den gelen yanıta ilişkin olarak iktidar kulislerinde konuşulanları aktardı. Babacan, “DEM yönetiminin sık sık Suriye’de sadece kuzeydeki gelişmeleri önceleyen açıklamalar yapması, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan üzerinden hükümetle polemiğe girmesi ‘şüpheyle’ değerlendiriliyor” ifadelerini kullandı.

Gaziantep’te Spor, Eğitim ve Sağlık Alanında Yoğun Faaliyetler

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, bu hafta spor, eğitim ve sağlık hizmetleri alanında önemli etkinlikler düzenleyerek kente hareketlilik kazandırdı. Sporcular, çeşitli ulusal turnuvalardan madalyalarla döndü, ayrıca engellilere yönelik üniversite hazırlık kursları ve sağlık taramaları gibi sosyal projeler hayata geçirildi.

El Salvador’daki insan hakları ihlalleri iddiaları ABD raporlarına da yansıdı

ABD, yıllık insan hakları raporunda El Salvador hakkında “önemli insan hakları ihlallerine dair güvenilir rapor bulunmadığını” açıkladı. Bu açıklama, uluslararası örgütlerin ve bağımsız gözlemcilerin raporlarıyla çelişiyor. Amnesty International ve …

İsrail’de hayat durdu: Netanyahu köşeye sıkıştı

İsrail’de, Gazze’deki rehinelerin serbest bırakılması talebiyle başlayan protestolar, ülke genelinde bir günlük grevle tırmandı. Yol ve iş yerlerinin kapanmasına yol açan gösteriler sırasında polis, kalabalığa su tanklarıyla müdahale etti, onlarca …