Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin Büyük Kızı Olmanın Yükü

Bir ailenin en büyük kız çocuğu iseniz bu durumu bilirsiniz. Ancak sizin çocuğunuz olacaksa bu sendromu yaşamaması için dikkat etmelisiniz.

Ablalık sendromu ya da diğer ismi ile büyük kız kardeş sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, erken çocukluk döneminde (3-6 yaş) ailenin yeni üyesinin gelmesi ile fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaşmaları durumu olarak tanımlanır. Bu sendrom, bir psikolojik rahatsızlık olmasa da ilerleyen dönemde birçok kişilik özelliğini de etkileyebilir.

EVİN BÜYÜK KIZI KÜÇÜK ANNE

Genellikle erkekleri önceleyen toplumlarda, abla tıpkı ailenin diğer kadın üyeleri gibi aile üyelerine bakma, ev işlerini yapma, barışı sağlama ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da ablanın, çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine yol açar. Hatta çocuğu kardeş ablasından bahsederken “O benim küçük annemdi” dediğine rastlayabilirsiniz.

PSİKOLOJİ DE KARDEŞ SIRALAMASININ KİŞİLİĞE ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler’in bireyin kişiliğinin aşağılık ve üstünlük kavramları üzerine yükseldiğini belirttiği teorisine göre, ilk doğan çocuklar liderlik özelliklerine ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olurlar. Ancak, bu durum aynı zamanda ablanın gereksiz bir baskı altında kalmasına neden olabilir. Kültürel normların etkisiyle, kız çocuklarının ev işleri ve bakım görevlerini erkek çocuklardan daha fazla üstlenmesi beklenir.

Ablalık sendromu, genellikle yetişkinliğe eriştiklerinde, geçmişteki bu aşırı sorumlulukların bireyi olumsuz etkilediği anlaşılır. Ablaların yaşadığı bu durumun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir sorumluluk duygusu: Ablalar, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına odaklanır ve bu yük onları duygusal olarak zorlayabilir.
  • Kontrol ihtiyacı: Aile içindeki düzeni sağlama, her şeyin yolunda gitmesi için sürekli bir kontrol etme isteği.
  • Aynı yaşta insanlarla ilişkilerde zorluklar: Yaşlarının gerektirdiği şekilde serbest ve eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanabilirler.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk taşımanın yarattığı bir huzursuzluk ve kırgınlık hissi.
  • İnsanları memnun etme dürtüsü: Başkalarını mutlu etmek için aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı bozukluğu: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk duygusuyla yaşamak kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar, depresyon gibi daha ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Related Posts

Memur-Sen programında sürpriz telefon: Erdoğan salondan ayrıldı

Memur-Sen programı devam ediyor.

Bahçeli: Herkes kirli rolünü oynamakta, durum çok ciddi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli İsrail-İran çatışmalarına ilişkin açıklama yaptı.

Ümit Özdağ, Antalya’da esnafı ziyaret etti

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Antalya’da esnaf ile görüşüp sorunlarını dinledi. Özdağ, turizm sektöründeki sorunların çözülmesi gerektiğini söyledi.

Aracının motoruna baktı, hayatının şokunu yaşadı

Ankara’da Fatih Yavuz, otomobilinin motor kısmına baktığında bir yılanla karşılaştı. Yılanı sopayla çıkaran Yavuz’un o anlara ait görüntüsü cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

AB bir kez daha İsrail sınavında

SON dönemde mesajlarını biraz sertleştirme sinyalleri verse de başından bu yana İsrail’le ilişkiler konusunda tek sesle konuşamayan Avrupa Birliği (AB) kritik bir testin eşiğinde.

Atatürk portresi önünde skandal poz: Yabancı uyruklu üç öğrenci hakkında soruşturma başlatıldı

Seferihisar Uluslararası İmam Hatip Lisesi’ndeki bir sınıfta Atatürk portresi önünde uygunsuz el hareketiyle poz veren yabancı uyruklu üç kız öğrenci hakkında soruşturma başlatıldı.