Anne karnında gizlice bebeklerin genetiğini değiştiren doktor, laboratuvara dönmek istiyor

Çinli Bilim İnsanı He Jiankui, Laboratuvara Geri Dönmek İstiyor

Çinli bilim insanı He Jiankui, annelerden gizli olarak bebeklerin genetik yapılarını rahimde değiştirerek AIDS, kanser ve alzheimer gibi hastalıkların önüne geçmeyi başarmıştı. Ancak bu işlem nedeniyle etik kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle hüküm giydi. Şimdi He Jiankui, laboratuara geri dönmek istiyor.

He Jiankui, alzheimer gibi hastalıkları tedavi etmek için insanların genetik kodunu düzenlemeye devam etmek istediğini belirtiyor. Ancak şu anda herhangi bir laboratuvara veya akademik kuruma bağlı değil. Pasaportuna el konulduğu için yurt dışına çıkamıyor.

Doktor, uluslararası tepkilere rağmen gelecekteki bilimsel gelişmelerin haber kaynağı olmayı hedefliyor. He, “Gelecek bilimsel gelişmeler ve gen tedavileri konusunda konuşacak birisi olmalı. O kişi benim” diyor.

Ancak yaptığı ilk deney ve bilim dünyasına geri dönme çabası hala büyük tepki topluyor. Laboratuvar fotoğraflarını paylaşsa da Pekin’de bir araştırma tesisi olmadığını kabul ediyor. Çin hükümetiyle olan ilişkisi de neredeyse yok denecek kadar az.

He Jiankui’nin Çalışmaları

He Jiankui’nin 2018’de duyurduğu deneyde, HIV’e karşı bağışıklık kazandırmak için insan embriyolarına CRISPR tekniğini kullandığı ortaya çıktı. Bu müdahale kalıtsal olduğu için çocukların genetik yapısı gelecek nesillere de aktarılabilecekti. He Jiankui’nin amacı, AIDS hastalığına karşı kalıtsal bağışıklık yaratarak bu hastalığı önlemekti.

Ancak deney ulusal ve uluslararası düzeyde sert eleştirilere maruz kaldı. Ailelere haber vermeden çocukların genetik koduyla oynayan He Jiankui, etik kuralları hiçe saymakla suçlandı.

Çin’in insan embriyoları üzerinde üreme amaçlı gen düzenlemeyi yasaklaması, He Jiankui’nin 3 yıl hapis cezasına çarptırılmasına neden oldu.

He Jiankui’nin Şu Anda Durumu

He Jiankui’nin bilim dünyasına geri dönme çabasının bir halkla ilişkiler stratejisi mi yoksa kariyerini yeniden kazanma çabası mı olduğu belirsiz. Uluslararası gazetecilerle sık sık görüşüyor, X platformunda beyaz önlükle pozlar veriyor ancak çalışmalarıyla ilgili somut bilgiler paylaşmıyor. Hapisten çıktıktan sonra kısa süreliğine Wuhan’daki özel bir üniversitede çalıştığını söylese de işine son verildiğini iddia ediyor.

He Jiankui, Hainan Adası’nda Alzheimer ve DMD gibi hastalıklar üzerinde çalıştığı bir laboratuvar kurduğunu belirtti. Ancak sonradan orada da bulunmadığı ortaya çıktı. X platformunda yatırım çağrısı yapmasına rağmen finansörünü açıklamadı ve belgeleri kaldırdı.

Çılgın doktorun en son paylaşımı ise “Etik kuralları, bilimsel ilerlemenin önünde bir engel” şeklindeydi. He Jiankui’nin gelecekte ne yapacağı merak konusu olmaya devam ediyor.

Related Posts

Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili belli oldu!

Muhittin Böcek’in tutuklanmasının ardından Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yapılan başkan vekili seçimini CHP’nin adayı Büşra Özdemir kazandı.

Mahkeme başkanından sert uyarı: Duruşma düzenini bozanı doğrudan tutuklarım

Dün gerginliğin yaşandığı Kartalkaya duruşmasında mahkeme başkanından sert uyarı geldi.

200 dereceyi bulan sıcaklıkta zorlu mesai: Baba mesleğini sürdürüyor! Bu sıcakta herkes çalışamaz

Tarihi Gaziantep Kalesi yanındaki 4 metrekarelik dükkanda baba mesleğini sürdüren Ökkeş ve Ramazan Toprak, hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu kentte yaklaşık 200 derece sıcaklık altında mesai yapıyor. Alev ve dumanların yükseldiği ocak başında …

Yapay zekada gizli profilleme güvenlik ve mahremiyeti tehdit ediyor

Yapay zeka teknolojileri hayatın pek çok alanında kolaylık sağlarken, kullanıcı verilerinin işlenme biçimiyle ilgili tartışmalar giderek büyüyor. Son dönemde ChatGPT’nin kullanıcıların siyasi görüşleri, dini inançları gibi hassas bilgilerini sınırsız olarak etiketleyip profillemesi yönündeki iddialar, ciddi soru işaretlerine yol açtı. Yüksek Veri Bilimi Mühendisi Emre Durgut, yapay zeka ile ilgili yaşanan gelişmeler hakkında “Bu artık sadece bir mahremiyet meselesi değil. Yanlış ellere geçtiğinde ulusal güvenlik tehdidi doğurabilir” yorumunda bulundu.

Devlet Başkanı’ndan protestolara sert tepki: Savaş ilanı

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, 7 Temmuz’da yeniden başlayan hükümet karşıtı gösterilerdeki polis karakollarına yönelik saldırıların ve şiddetin, savaş eylemi olarak değerlendirileceği uyarısında bulunarak “Bu kabul edilemez. Artık yeter.” dedi.

Rusya’dan Ukrayna’ya en yoğun saldırı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus ordusunun Ukrayna’ya gece boyu 728 drone ve 13 füze ateşleyerek savaşın başından bu yana en yoğun saldırıyı gerçekleştirdiğini duyurdu. Zelenskiy sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Rus ordusunun …