Skip to content
Menu
Güncel Blog Sitesi
  • Ana Sayfa
  • Haber
  • Sağlık
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Tanıtım
  • Teknoloji
  • İLETİŞİM
Güncel Blog Sitesi
Bilim Kurulu üyesinden ürküten detay: Yalancı negatif

Bilim Kurulu üyesinden ürküten detay: Yalancı negatif

Posted on 8 Eylül 2021 by

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Öğretim Üyesi ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özkan, aşılamada 8’inci ayın dolduğunu belirtti.

Prof. Dr. Özkan, salgının halen devam ettiğini vurgulayarak, “Bütün dünyada ve Türkiye’de hızla aşılamalara devam ediyoruz ki korunalım, hastalığı ağır geçirmeyelim ve ölümle karşılaşmayalım. Aşılamada hızlı gitmeye çalışıyoruz; ama dünyada da Türkiye’de de halen çaba göstermemiz gerekiyor. Tüm dünya nüfusunun yüzde 27’si 2 doz aşılanmış durumda. Türkiye’ye baktığınızda tüm nüfusun yaklaşık yüzde 44’ü 2 doz aşılanmış durumda. Bunu özellikle bastıra bastıra söylüyorum; çünkü tek doz aşı ya da tam aşılı olmadığınız zaman hastalıktan korunma düzeyimiz düşük oluyor. Hastalığa yakalanma riskimiz, hastaneye yatma ve ölüm riskimiz artıyor” dedi.

‘TAM AŞILILAR HASTALIĞA KARŞI KORUNUYOR’

Prof. Dr. Özkan, corona virüsü için ‘tam aşılı’ kavramı oluşmaya başladığına dikkat çekerek, “Ne demek tam aşılı? Ya 2 doz Sinovac ve arkasından 3’üncü doz Sinovac veya Biontech olmamız gerekiyor veya Biontech ile başladıysak da 2 doz Biontech aşımızı olmuş olmamız gerekiyor. Biz buna ‘tam aşılı’ diyoruz. Bu kişiler hastalığa karşı korunuyor, hastaneye yatma, ölüm riski az oluyor. Toplumda hep ‘Aşılanıyoruz; ama neden hastalık ve ölümler var’ diye bir soru var; çünkü biz hep şunu söylüyoruz. Toplumda bu hastalığı yenmemiz için aşılanmamız ve tüm toplumda yüzde 75-80’lere ulaşmamız gerekiyor. Yüzde 85 koruyan bir aşıda, tüm toplumun tamamını aşılarsanız geriye kalan yüzde 15’i hastalığa karşı yine açık olacaktır. Dolayısıyla biz toplumca ne kadar az kişiyi aşılarsak o kadar halen daha korunmayan bir grup olacak” diye konuştu.

‘SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI YAPAMIYORUZ’

Prof. Dr. Özkan, sürü bağışıklığı ile salgının aşılamayacağına dikkat çekerek, “Bu salgını aşmamız için ‘Herkes geçirsin de sürü bağışıklığı ile bu salgını aşalım’ diye bilimsel bir kanıt yok artık yani sürü bağışıklığı yapamıyoruz. Kapanma önlemlerini de başlangıçta çok uyguladık ama kapanmanın da şöyle bir etkisi var. Bir süre vakalar, ölümler görünmüyor, sağlık personelimizin iş yükü azalıyor ve arkasından tekrar açılma ile kurallara uyulmayınca tekrar salgın bir pike gidiyor. Bu salgını aşmamız için bireysel korunma önlemlerini önemsemeliyiz. ‘Aşı olduk’ diye de önlemleri bırakmamalıyız. Aşı olsak da virüsü alabiliyoruz, taşıyabiliyoruz, kendimiz hasta oluyoruz ama aşılıysak hastalığı hafif geçiriyoruz, hastaneye yatma ve ölüm riskimiz düşük oluyor” dedi.

‘SEMPTOMLU NEGATİF’ HASTALAR

Prof. Dr. Özkan, bazen burun akıntısı, ateş, boğaz ağrısı gibi corona virüsü andıran semptomlar olmasına rağmen PCR testinin negatif çıkabildiğine dikkat çekerek, “Bu PCR negatifliği bize corona virüsü olmadığımızı göstermiyor. Corona virüsü olabiliriz, mevsim itibarıyla başka virüslere bağlı üst solunum yolu enfeksiyonu da olmuş olabiliriz. PCR testi sonucumuz negatif; ama semptomlarımız varsa bir şekilde bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyoruz. Yine kurallarımız aynı. Maske, hijyen, mesafe kuralına uymamız gerekiyor. ‘PCR negatifim, hasta değilmişim, gayet rahat dolaşabilirim’ diye düşünmememiz gerekiyor. Başkalarına hem corona virüsü olma hem de diğer virüsleri bulaştırmama açısından kurallara uymalıyız. Ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı semptomlarımız olduğunda PCR’ımız negatifse bile evdekilerden de biraz uzak durup, odamızda kalıp, maskesiz karşı karşıya kalmama gibi önlemler mutlaka almalıyız” diye konuştu. (DHA)

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü

  • Boğaziçi Üniversitesi (1)
  • Chp (1)
  • Eğitim (58)
  • Ekonomi (97)
  • Haber (4.278)
  • Sağlık (1.027)
  • Tanıtım (3)
  • Teknoloji (295)
  • Yaşam (60)

Son Yazılar

  • Buse Naz Çakıroğlu, Dünya Kadınlar Boks Şampiyonası’nda altın madalya kazandı
  • İsmail Gülle’den açıklama: Tekstil sektöründe 5 oyla başkan yardımcısı seçildim
  • Rusya, NATO’nun sınırlarının genişlemesine böyle karşılık verecek: Sınıra 12 askeri üs kuracağız
  • Eyüpsultan’da ‘diyafon’ hırsızlığı: ‘Bu kadar kolay olmasına şaşırdım’
  • Eyüpsultan’da ‘diyafon’ hırsızlığı: ‘Bu kadar kolay olmasına şaşırdım’
  • Cenk Tosun’un Beşiktaş’tan istediği rakam şoke etti!
  • MKE Ankaragücü’nün Portekizli futbolcusu Tiago Pinto, futbol mesleğini noktaladı
  • Alanya’da orman yangını: 200 emekçi ve 22 arazözle müdahale ediliyor
  • Oğuz Yılmaz vefatının 1. yıl dönümünde anılıyor!
  • Türkiye’ye meydan okumuştu: Yunanistan’dan geri adım
  • İlayda Alişan ve Burak Yörük, ‘Seversin’ dizisini anlattı
  • Katolik Kilisesi 121,5 milyon dolar ‘cinsel istismar’ tazminatı ödeyecek
  • Huawei Mate Xs 2 Avrupa fiyatı belli oldu
  • Abdullah Avcıya Trabzon Üniversitesi tarafından ’Fahri Doktora’ unvanı verildi
  • TOGG’da modüllü deneme devri başladı
  • ABD Dışişleri Bakanlığı ‘Türkiye neden karşı çıkıyor’ sorusunu geçiştirdi
  • Marmaray, Başkentray ve İZBAN, 19 Mayıs’ta fiyatsız olacak
  • Bağımlılıklarından kurtulan ünlü oyuncu genç haline tavsiyede bulundu
  • Ahmet Işık Çebi lider adaylığı için müracaat belgesini teslim etti
  • ASELSAN, kamu bankaları için ATM üretecek
Maltepe Escort Bayan
Kurtköy Escort
Bostancı Escort
Anadolu Yakası Escort
Ataşehir Escort
avcılar escort
esenyurt escort
istanbul escort
beylikdüzü escort
bakırköy escort
halkalı escort
şirinevler escort
sefaköy escort
maltepe escort
avcılar escort
beylikdüzü escort
gaziantep escort
beylikdüzü escort
Escort Maltepe
mecidiyeköy escort
beşiktaş escort
kayseri escort
ankara escort
kocaeli escort
bursa escort
escort bursa
pendik escort
tuzla escort
izmit escort
İstanbul Escort
esenyurt escort
esenyurt escort
beylikdüzü escort
karabağlar escort sancaktepe escort avcılar escort kağıthane escort onikişubat escort adana escort istanbul escort izmir escort ankara escort bursa escort kirsehir escort
ankara escort
kocaeli escort
bursa escort
escort bursa
pendik escort
tuzla escort
izmit escort
istanbul escort
mobil ödeme bozdurma
arnavutköy escort
1 ** /*/
©2022 Güncel Blog Sitesi | Powered by WordPress & Superb Themes