Bol miktarda oksijen barındıran galaksi bilim insanlarını şaşırttı

Hollanda’daki Leiden Gözlemevi’nden Yapılan Sıradışı Keşif: Olgunlaşmış Bir Galaksi Mi?

Hollanda’daki Leiden Gözlemevi’nden kozmolog Sander Schouws’un yaptığı açıklamalara göre, galaksilerin oluşum süreci oldukça ilginç bir hal aldı. Schouws, “Bu durum, sadece bebeklerin olması beklenen bir yerde ergen birinin bulunmasına benziyor. Bu sonuçlar, galaksinin çok hızlı bir şekilde oluştuğunu ve olgunlaştığını gösteriyor” şeklinde konuştu.

Bilim insanları, Evren’in ilk dönemlerinde hidrojen ve helyumun hakim olduğunu, yıldızların çekirdeklerinde nükleer füzyonla birleşerek ağır elementlerin oluştuğunu belirtiyor. Ancak bu sürecin gerçekleşebilmesi için yıldızların yaşamlarını tamamlamaları ve süpernova patlamalarıyla elementleri uzaya yaymaları gerekiyor.

Atacama Büyük Milimetre/Milimetre-altı Dizisi (ALMA) teleskoplarını kullanan bir grup astronom, JADES-GS-z14-0 galaksisini inceledi. Elde edilen bulgular, galakside beklenenden 10 kat daha fazla oksijen olduğunu gösterdi. Bu durum, oksijenin oluşum hızının beklentileri aştığını gösteriyor.

İtalya’daki Scuola Normale Superiore’den astrofizikçi Stefano Carniani ise konuyla ilgili olarak, “Bu sürpriz sonuçlar, galaksi evrimi hakkında yeni bir bakış açısı sunuyor. Bebek evrende olgunlaşmış bir galaksinin bulunması, galaksilerin oluşum sürecine dair bazı önemli soruları gündeme getiriyor” ifadelerini kullandı.

Uzak galaksilerden gelen ışığın kırmızıya kaymasının nedeni olan genişleme etkisi, galaksilerin evrim sürecinin anlaşılmasına yardımcı oluyor. James Webb Uzay Teleskobu (JWST), bu tür kırmızıya kaymış nesneleri tespit etmek için tasarlandı.

Yapılan keşif, erken Evren’in ilk milyar yılı içinde galaksilerin beklenenden çok daha hızlı geliştiğini gösteriyor. Bilim insanları şimdi, bu hızlı büyümenin kozmolojik zaman çizelgesini nasıl etkilediğini ve erken Evren hakkındaki önceki varsayımların yeniden değerlendirilip değerlendirilmeyeceğini araştırıyorlar.

Related Posts

Sosyal medyada ortalık karıştı: Grok neden herkese hakaret ediyor?

Sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok, dün akşam AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da aralarında bulunduğu çok sayıda isme yönelik hakaret içerikli paylaşımlar yaptı. Yurttaşlar Grok’a ne olduğunu merak etti. Peki, Grok neden herkese hakaret ediyor?

Yağmur Drone’ları durdurabilir mi? İşin uzmanları anlatıyor

Gökyüzünü fetheden drone teknolojisi, tarımdan arama-kurtarmaya, film çekiminden lojistiğe kadar birçok alanda vazgeçilmez bir araç haline geldi. Ancak yağmurlu havalarda drone uçurmak, hem cihazın güvenliği hem de uçuş performansı açısından ciddi …

IBM yeni çipleriyle basitleştirilmiş yapay zekayı hedefliyor

IBM diğer çip üreticilerine kıyasla daha fazla güç tasarrufu sağlayacak ve aynı zamanda yapay zekanın iş operasyonlarında uygulanma sürecini basitleştirecek yeni veri merkezi çiplerini ve sunucularını duyurdu.

Türkiye’de popüler telefon markası bir ülkede daha yasaklandı

Türkiye’de popüler dünyaca ünlü telefon markası o ülkede kara listeye alındı.

Unity’de beklenmedik ayrılık

Unity’nin Teknolojiden Sorumlu Üst Yöneticisi Steve Collins, göreve başlamasından yalnızca altı ay sonra istifa etti. Bu ani gelişmeyi TechCrunch adlı teknoloji haber portalına değerlendiren Unity sözcüsü, Collins’in kendi kararıyla görevini …

Kablosuz beyin implantı felçli hastalara umut oldu

Michigan Üniversitesi’nde geliştirilen ve Paradromics şirketinin ürettiği Connexus adlı cihaz, bir epilepsi hastasına geçici olarak takıldı. Beyin-bilgisayar arayüzü (BBA) teknolojisinin geleceği umut veriyor. Bilim insanları, felç geçirmiş kişilerin …