Doç. Dr. Bahadır: Dünyadaki birçok insanın iklim mültecisi olma durumu karşımıza çıkabilir

OMÜ Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi: İklim Değişikliği ile İlgili İyimser Olmalıyız

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Bahadır, iklim değişikliğini ele alarak geleceğe umutla bakmamız gerektiğini vurguladı. İyimser senaryoda tutulması durumunda gelecek yüzyıla daha umutlu bir şekilde ilerleyebileceğimizi belirten Doç. Dr. Bahadır, aksi takdirde karamsar bir tablonun bizi beklediğini dile getirdi. Ayrıca, dünya genelinde iklim mültecisi olma durumunun dahi ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.

İklim Değişikliği ve İyimser Senaryo

Doç. Dr. Muhammet Bahadır, iklim değişikliğinin tüm dünya için hayati öneme sahip bir konu olduğunu belirtti. İklim değişikliğinde kötü, orta ve iyimser senaryolar olmak üzere üç farklı senaryo olduğunu ifade eden Doç. Dr. Bahadır, en umut verici senaryonun iyimser senaryo olduğunu belirtti. Bu senaryoda alınan önlemlerin olumlu sonuçlar doğurması halinde, 2100 yılına kadar dünya genelinde ortalama sıcaklığın yaklaşık 1 derece artacağını öngörüyoruz.

  • Orta senaryo: 2 derece
  • Karamsar senaryo: 4 derece ve üzeri

İklim değişikliği, Türkiye’nin de dikkate alması gereken bir konu olduğunu aktaran Doç. Dr. Bahadır, iklim değişikliğine bağlı problemlere de değindi.

İklim Değişikliği ve Türkiye

Türkiye için yapılan modellemelerde, sıcaklık artışının en fazla güney kıyılar, Güneydoğu Anadolu ve Ege bölgelerinde hissedileceğini öngördüklerini ifade eden Doç. Dr. Bahadır, bu durumun su sıkıntısına neden olabileceğini belirtti. Ayrıca, Karadeniz kıyılarında yağış miktarında artış beklenirken, ani yağışlarla sel ve taşkın riskinin artabileceğini söyledi.

Kurak Yıllar

Gelecek yıllarda iklim değişikliği nedeniyle insanların yerlerini terk edebileceğini dile getiren Doç. Dr. Bahadır, kurak dönemlerin artabileceğine dikkat çekti. Tüm dünyanın iklim değişikliği konusunda harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Bahadır, iyimser senaryoda tutulması halinde geleceğe daha umutlu bakabileceğimizi belirtti. Aksi takdirde, karamsar bir tablonun bizi beklediğini ve iklim mülteciliğinin artabileceğini ifade etti.

Kurak Yıllar

Doç. Dr. Bahadır, son yıllarda kış aylarında dahi kurak yıllar yaşandığını belirterek, bu durumun artış gösterebileceğini söyledi. Kuraklık ve iklim değişikliğiyle ilgili önlemlerin alınması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Bahadır, aksi halde sosyoekonomik ve politik sorunların artabileceğine dikkat çekti.

Günün Öne Çıkan Haberleri

Annem Ankara: Ne dönem ne de Ankara dizisi olabiliyor!

Related Posts

AB bir kez daha İsrail sınavında

SON dönemde mesajlarını biraz sertleştirme sinyalleri verse de başından bu yana İsrail’le ilişkiler konusunda tek sesle konuşamayan Avrupa Birliği (AB) kritik bir testin eşiğinde.

Atatürk portresi önünde skandal poz: Yabancı uyruklu üç öğrenci hakkında soruşturma başlatıldı

Seferihisar Uluslararası İmam Hatip Lisesi’ndeki bir sınıfta Atatürk portresi önünde uygunsuz el hareketiyle poz veren yabancı uyruklu üç kız öğrenci hakkında soruşturma başlatıldı.

Yüzden fazla ABD uçağı İran için geldi, Arakçi’dan sert yanıt geldi: ‘ABD üslerini vururuz’

İran, ABD’nin İsrail’e askeri destek vermesi halinde Orta Doğu’daki Amerikan hedeflerine saldıracaklarını açıkladı. Bölgeye Amerikan savaş uçakları ve nükleer kapasiteli bombardıman uçakları sevk edilirken, Putin ise 3. Dünya Savaşı riskinin arttığını söyledi.

DEM Parti’den olası ‘yeni göç dalgalarına’ yönelik uyarı

DEM Parti’nin Göçmen ve Mülteciler Komisyonundan, olası yeni göç dalgalarına karşı, “Milyonlarca göçmen tehdit altında, yeni göç dalgalarına neden olacak savaşları durdurun!” açıklaması yapıldı.

Sağlık Bakanlığı İstanbul’a gelen ünlü şarkıcının ölüm nedenini açıkladı

Brezilyalı şarkıcı Ana Bárbara Buhr Buldrini, İstanbul’da özel bir hastanede yağ aldırma ve göğüs estetiği yaptırdığı sırada yaşanan komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybetti. Olayın ardından İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü açıklama yaptı.

Nükleer tesis vurulursa ne olur? Risk ne kadar büyük?

İsrail-İran arasında saldırılarda dünya kamuoyunu en çok endişelendiren konu nükleer tesislerin hedef alınması. Özellikle İran’ın kale gibi inşa ettiği Fordo nükleer tesisinin adı sıklıkla İsrail’in olası hedefleri arasında geçiyor. Peki bu çapta bir nükleer tesis sığınak delen bombalarla vurulduğunda ne olur? Risk ne kadar büyük?