Dünya dışı yaşam için en güçlü kanıt bulundu

Dünya Dışı Yaşam İçin En Güçlü Kanıt Bulundu

Cambridge Üniversitesi’nden astrofizikçi Prof. Nikku Madhusudhan liderliğindeki ekip, evrende yaşam olup olmadığımız sorusuna bir adım daha yaklaşıldığını belirtiyor. Ekip, bu bileşiklerin yaşamın kesin kanıtı olmadığını vurguluyor ancak bu bulgunun oldukça önemli olduğunu söylüyor.

Prof. Madhusudhan, “Bu, şimdiye kadar tespit edilen en güçlü biyolojik aktivite sinyali. On yıllar sonra, evrende yaşamın varlığına dair ilk ciddi ipucunu bu anda elde ettiğimizi söyleyebiliriz” açıklamasında bulundu.

Leo takımyıldızında bulunan K2-18 b gezegeni, Dünya’dan 9 kat daha büyük ve 2.6 kat daha kütleli. 2019’da Hubble Teleskobu, gezegenin atmosferinde su buharı keşfetmişti ancak son gözlemler, bu buharın aslında metan olduğunu gösterdi. Yine de, bilim insanları gezegenin derin bir okyanusla kaplı olabileceğini düşünüyor.

Webb Teleskobu, gezegenin yıldızının önünden geçerken atmosferden geçen ışığı analiz ederek bu moleküllerin izini sürdü. Elde edilen veriler, Dünya’daki seviyelerin binlerce katı yoğunluğunda ölçüldü. Ancak istatistiksel güven aralığı “üç sigma” seviyesinde – yani rastlantı olasılığı %0.3 – ve bu, kesin bir keşif standardının altında kalıyor.

Bilim insanları, bu moleküllerin biyolojik olmayan süreçlerle de oluşabileceğini belirtiyor. Örneğin, hidrotermal bacalar, yanardağlar veya yıldırımlar gibi egzotik süreçlerle açıklanabilir. Ancak, bilinen hiçbir süreç bu moleküllerin bu kadar yoğun bir şekilde oluşmasını tam olarak açıklayamıyor.

Araştırmanın sonuçları The Astrophysical Journal Letters’ta yayımlandı. Bilim insanları, bu verilerin evrensel biyolojik yasalarla nasıl açıklanabileceğini sorgulamaya başladı.

 

Related Posts

Elon Musk, Grok 4’ü tanıttı ama küfür skandalını pas geçti

Elon Musk, Grok 4’ün üstün zekâsını uzun uzun anlatırken, yapay zekânın küfürlü konuşmalarını ve antisemitik içerikler üretmesiyle ilgili tek kelime etmedi. “Dünyanın en zeki yapay zekası” iddiası, bazı kullanıcılar için hâlâ soru işaretleri ve tartışmalarla dolu.

Sosyal medyada ortalık karıştı: Grok neden herkese hakaret ediyor?

Sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok, dün akşam AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da aralarında bulunduğu çok sayıda isme yönelik hakaret içerikli paylaşımlar yaptı. Yurttaşlar Grok’a ne olduğunu merak etti. Peki, Grok neden herkese hakaret ediyor?

Yağmur Drone’ları durdurabilir mi? İşin uzmanları anlatıyor

Gökyüzünü fetheden drone teknolojisi, tarımdan arama-kurtarmaya, film çekiminden lojistiğe kadar birçok alanda vazgeçilmez bir araç haline geldi. Ancak yağmurlu havalarda drone uçurmak, hem cihazın güvenliği hem de uçuş performansı açısından ciddi …

IBM yeni çipleriyle basitleştirilmiş yapay zekayı hedefliyor

IBM diğer çip üreticilerine kıyasla daha fazla güç tasarrufu sağlayacak ve aynı zamanda yapay zekanın iş operasyonlarında uygulanma sürecini basitleştirecek yeni veri merkezi çiplerini ve sunucularını duyurdu.

Türkiye’de popüler telefon markası bir ülkede daha yasaklandı

Türkiye’de popüler dünyaca ünlü telefon markası o ülkede kara listeye alındı.

Unity’de beklenmedik ayrılık

Unity’nin Teknolojiden Sorumlu Üst Yöneticisi Steve Collins, göreve başlamasından yalnızca altı ay sonra istifa etti. Bu ani gelişmeyi TechCrunch adlı teknoloji haber portalına değerlendiren Unity sözcüsü, Collins’in kendi kararıyla görevini …