Fareler için VR gözlük geliştirdiler

Fareler İçin Yeni Nesil MouseGoggles Sanal Gerçeklik Gözlüğü Geliştirildi

MouseGoggles, tipik VR başlıklarından farklı olarak, farelerin başına sabit bir platform üzerinde yerleştiriliyor. Gözlükte iki adet akıllı saat ekranı ve Fresnel lensler bulunuyor. Ayrıca farelerin göz hareketlerini ve göz bebeklerinin genişlemesini izleyen bir teknoloji de bu sistemin bir parçası.

Fareler, MouseGoggles ile sanal ortamlarında koşu bandına benzer bir küresel koşu düzeneğinde hareket ederek etkileşim kurmayı hızla öğreniyor. Bu yeni VR sistemi, geleneksel büyük ekranlı VR kurulumlarına kıyasla çok daha etkileyici ve gerçekçi görseller sunuyor. Araştırmalar, farelerin ödül ve tehdit simülasyonlarına daha güçlü tepkiler verdiğini ortaya koydu.

Önceki sanal gerçeklik testlerinde, fareler çevresel ekranlarla oluşturulan görsellerle etkileşime giriyordu. Ancak bu sistemler, farelerin beklenen tepkileri göstermesi için yeterince inandırıcı değildi. MouseGoggles ise farelerin daha doğal tepkiler vermesini sağlıyor. Örneğin, ‘yaklaşan bir yırtıcı’ simülasyonu sırasında fareler sıçrama, hızlarını düşürme ve göz bebeklerini büyütme gibi doğal korku tepkileri gösterdi.

MouseGoggles, farelerin mekansal öğrenme yeteneklerini incelemek için de kullanılıyor. Araştırmacılar, farelere sanal bir pistte belirli noktalarda sıvı ödüller vererek eğitim verdi. Ödül verilmeyen günlerde bile fareler aynı noktalarda ödül bekleyerek öğrendiklerini sergiledi.

MouseGoggles, laboratuvar ortamında daha gerçekçi deneyler yapılmasına olanak tanıyor. Bu da bilim insanlarının farelerin beyin işlevlerini doğal ortamlarına daha yakın bir şekilde incelemesini sağlıyor. Daha uygun maliyetli olan bu sistem, aynı zamanda göz izleme gibi ek özellikler sunuyor.

Araştırmacılar, MouseGoggles tasarımını diğer hayvan türlerine uygun hale getirmeyi ve sanal gerçeklik deneyimine diğer duyuları da eklemeyi hedefliyor. Farelerin karmaşık davranışlarını, motivasyonel durumlarını ve duyusal bilgileri nasıl işlediğini anlamak için bu sistemin geliştirilmesi planlanıyor.

Cornell Üniversitesi’ndeki biyomedikal mühendis Chris Schaffer, “Daha doğal bir beyin işlevi incelemek istiyorsak, davranışsal görevleri mümkün olduğunca gerçekçi hale getirmemiz gerekiyor” diyerek sistemin önemini vurguladı. Araştırmanın sonuçları Nature Methods dergisinde yayımlandı.

Related Posts

Elon Musk, Grok 4’ü tanıttı ama küfür skandalını pas geçti

Elon Musk, Grok 4’ün üstün zekâsını uzun uzun anlatırken, yapay zekânın küfürlü konuşmalarını ve antisemitik içerikler üretmesiyle ilgili tek kelime etmedi. “Dünyanın en zeki yapay zekası” iddiası, bazı kullanıcılar için hâlâ soru işaretleri ve tartışmalarla dolu.

Sosyal medyada ortalık karıştı: Grok neden herkese hakaret ediyor?

Sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok, dün akşam AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da aralarında bulunduğu çok sayıda isme yönelik hakaret içerikli paylaşımlar yaptı. Yurttaşlar Grok’a ne olduğunu merak etti. Peki, Grok neden herkese hakaret ediyor?

Yağmur Drone’ları durdurabilir mi? İşin uzmanları anlatıyor

Gökyüzünü fetheden drone teknolojisi, tarımdan arama-kurtarmaya, film çekiminden lojistiğe kadar birçok alanda vazgeçilmez bir araç haline geldi. Ancak yağmurlu havalarda drone uçurmak, hem cihazın güvenliği hem de uçuş performansı açısından ciddi …

IBM yeni çipleriyle basitleştirilmiş yapay zekayı hedefliyor

IBM diğer çip üreticilerine kıyasla daha fazla güç tasarrufu sağlayacak ve aynı zamanda yapay zekanın iş operasyonlarında uygulanma sürecini basitleştirecek yeni veri merkezi çiplerini ve sunucularını duyurdu.

Türkiye’de popüler telefon markası bir ülkede daha yasaklandı

Türkiye’de popüler dünyaca ünlü telefon markası o ülkede kara listeye alındı.

Unity’de beklenmedik ayrılık

Unity’nin Teknolojiden Sorumlu Üst Yöneticisi Steve Collins, göreve başlamasından yalnızca altı ay sonra istifa etti. Bu ani gelişmeyi TechCrunch adlı teknoloji haber portalına değerlendiren Unity sözcüsü, Collins’in kendi kararıyla görevini …