Grand Kartal Otel’de meydana gelen yangında soruşturma sürüyor, sorumlu ise yok: Turizmde güven kaybı

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde Yangın Faciası: Turizm Sektöründe Endişe

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde meydana gelen yangında 78 kişi hayatını kaybederken, 50’den fazla kişi de yaralandı. Bu acı olay, Grand Kartal Otel’i yerinden salladı ve turizm sektöründe iç ve dış güven kaybına neden oldu. Turistik sezonun başladığı şu günlerde, tüm otellerde acil denetimler talep ediliyor.

21 Ocak’ta sabaha karşı çıkan yangınla ilgili soruşturma devam ediyor ancak henüz sorumlular belirlenemedi.

Resmi Makamlara Görev Düşüyor

Yaz tatili için erken rezervasyonların yoğun olduğu bir dönemde yaşanan bu trajedi uluslararası basında geniş yankı buldu. İnsanlar rezervasyonlarını iptal etmeye başlarken yeni yer arayışlarına giriştiler. Konaklama tercihlerinde artık en önemli kriterlerden biri “yangın merdiveni” olmaya başladı.

Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, konaklama izinlerinin tamamen Turizm Bakanlığı’na ait olduğunu vurgulayarak sürecin baştan sona gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Yücel, “Belediyeler tarafından verilen işletme ruhsatlarının denetim yetkisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmesine rağmen yangına dayanıklı malzeme kullanımı gibi konularda yeterli denetim yapılmadı. Kontrol eksikliği var ve yangın denetimi özel sektöre bırakıldı” şeklinde konuştu.

Olayda sorumluluk sahiplerinin adalet önünde hesap vermesi gerektiğini vurgulayan Yücel, şunları dile getirdi:

Sorumlular tespit edilmeden her yerdeki kış sporu tesislerinden başlayarak hızla denetimler yapılmalıdır. Bu bölgelerde AFAD veya itfaiye ekiplerinin hazır bulunması gerekmektedir.

Ülkelerdeki erken rezervasyon sezonu başladı ve Kartalkaya’daki olaylar gündemde. Kendi iç çekişmelerimizi bir tarafa bırakarak turistlere güven vermemiz gerekiyor. Bu, denetimlerin sürdürülmesi ve yapılan hatalardan ders çıkarıldığının anlatılmasıyla olabilir” dedi.

Tüketicilere Düşen Görev

Tüketici Birliği Başkanı Mehmet Bülent Deniz, yasaların bilindiği ve süreçlerin dijital olarak takip edildiği bir ortamda yapılan soruşturmanın gecikmesinin endişe verici olduğunu belirtti. Bu durumun tatil tercihlerini olumsuz etkileyebileceğini düşünen Deniz, tüketicilere yönelik “Otel rezervasyonu yaparken detayları araştırın” şeklindeki uyarılara eleştirel yaklaştı.

Deniz, “Eğer bir işletme faaliyet göstermeye devam ediyorsa, tüketiciler o işletmenin tüm güvenlik standartlarına sahip olduğunu düşünüyor. Tüketiciler mühendis veya uzman değiller, kamu düzenine güvenerek tercih yapıyorlar” dedi.

İhmalin Üstesinden Gelme Çağrısı

Toplumsal tepkiler de ihmal iddialarına karşı yükseliyor. “Yangına dur diyorum” diyen yazar Gündüz Vassaf, devleti ve diğer kurumları göreve davet etti. Vassaf, “Tedbirler alınmazsa sosyal medyada tespitlerimizi paylaşacağız” şeklinde uyardı.

Related Posts

Milyonerler paraya doymadı! 5 yılda mevduatlar katlandı

Son 5 yılda mevduat sahiplerinin dağılım oranları BDDK tarafından açıklandı. Hesaplarında 1 Milyon TL ve üzeri mevduat bulunanların sayısında hem mudi sayı hem de tutar olarak büyük bir artış yaşanırken, düşük tutarlı hesapların payı da geriledi.

TÜFE, Tayland’ta enflasyon beklentilerin altında kaldı

Tayland’da Mayıs 2025’te tüketici fiyatları, yıllık bazda yüzde 0,57 azalarak ikinci deflasyon ayını yaşadı. Nisan ayındaki yüzde 0,22’lik düşüşün ardından gelen bu veri, piyasa beklentisi olan yüzde 0,83’lük gerilemenin altında kaldı. Tayland Merkez …

Toyota kıyasıya yarışta ünlü oyuncağa yenildi

Japonya’nın en tanınmış markalarından biri olan Hello Kitty’nin sahibi Sanrio, geçtiğimiz ay hisse senedi cirosunda Toyota’yı geride bırakarak dikkatleri üzerine çekti. Sanrio’nun hisse senedi cirosu, Toyota Motor’un cirosunu geçerek MSCI endeksine dahil olmasını sağladı. Bu gelişme, Sanrio’yu tarife risklerine karşı daha dirençli bir şirket olarak konumlandırdı.

Bayrama-mutlu-giren-yok

Çift maaşlı bürokratlar, babadan gayrimenkul zenginleri, kara para ve yasa dışı kumarcılar bayram keyfindeyken vatandaş kara kara geleceğini düşünüyor.

Merkez bankaları, dolara karşı atağa geçtiler, kasalarını böyle doldurdular

Dünya genelinde merkez bankaları, altın alımlarında rekor seviyelere ulaşarak küresel piyasaların dikkatini çekiyor. Bloomberg ve Goldman Sachs verilerine göre, merkez bankaları her ay yaklaşık 80 ton altın satın alıyor; bu da cari fiyatlarla aylık …

Barclays, S&P hedefini yükseltti: Yeni zirve beklentisi 6 bin puanın üstünde

Barclays, ticaret belirsizliğinin azalması ve 2026’da kazanç büyümesinin normalleşeceği öngörüsüyle S&P 500 endeksi için yıl sonu hedefini 5.900’den 6.050’ye çıkardı.