Hedef, ticaret hacmini 5 kat artırmak

Ankara’da Gabon İle Ekonomik İşbirliği Geliştirilecek

EVRİN GÜVENDİK / Ankara – Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran, Gabon ile işbirliğinin savunma sanayi, tarım, madencilik gibi alanlarda ileri taşınacağını belirtirken, önümüzdeki günlerde iki ülke arasındaki Karma Ekonomik Komisyonu ikinci dönem toplantısının Ankara’da gerçekleştirileceğini açıkladı.

Sahra Altı Afrika ülkelerinden Gabon ile vergi kaçakçılığı ve çifte vergilendirmeyi önlemeye yönelik anlaşmanın uygun bulunduğuna dair kanun teklifi, Meclis Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran, komisyonda Türkiye ve Gabon arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler hakkında bilgi verdi. Duran, ülkede önemli demir, manganez ve altın yataklarının yanı sıra tarım ve balıkçılık alanlarında da geniş potansiyel olduğunu vurguladı.

‘İş birliği genişletilecek’

Türk firmalarının şu anda Gabon’da inşaat ve enerji alanında önemli projeler üstlendiğini belirten Duran, “İş birliğimizi ve mevcut ilişkilerimizi savunma sanayi, tarım, balıkçılık ve madencilik gibi yeni alanları da kapsayacak şekilde genişletmek istiyoruz” dedi. Gabon ile Karma Ekonomik Komisyonu ikinci dönem toplantısının Ankara’da yapılması planlanırken, Duran, iki ülke arasındaki ticaret hacmiyle ilgili şu verileri sundu: “İkili ticaret hacmimiz 2024 itibarıyla 109.09 milyon dolar, ihracatımız 99.25 milyon dolar, ithalatımız 9.83 milyon dolar. Gabon ile vergi anlaşması imzalamamızın sebebi, zaten Afrika’da yatırım yapan iş insanlarımızın büyük ilgisinden kaynaklanıyor. Amacımız kısa vadede bu 109 milyon dolarlık hacmi 200, 300, 500 milyon dolara çıkarmak.”

Related Posts

Nike ve Adidas’ın da aralarında bulunduğu ayakkabı üreticilerinden tarife muafiyeti isteği

ABD’nin önde gelen ayakkabı üreticileri ve perakendecileri, ABD Başkanı Donald Trump’tan ayakkabı ürünlerinin karşılıklılık esasına dayalı tarifelerden muaf tutulmasını talep etti.

Merkez Bankası’nın son kararları ne anlama geliyor: Uzmanlardan sert eleştiriler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, TL’ye geçişi hızlandırmak ve rezervleri güçlendirmek amacıyla yeni makroihtiyati tedbirleri devreye aldı. Uzmanlar, düzenlemelerin döviz talebini sınırlayabileceğini ancak ekonomide kopan bağların hâlâ onarılamadığını belirtiyor. “Başa döndük” diyen de var, “mucize beklemeyin” diyen de…

Borsa haftayı ekside kapattı: İşte en çok kazandıran ve kaybettiren hisseler

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi bu hafta yüzde 2,81 değer kaybederken, bazı hisseler yatırımcısına kazandırdı. Haftanın en çok yükselen ve düşen hisseleri belli oldu.

Patates hasadı başladı: Ülkenin dört bir yanına gönderiliyor

Muğla’nın Datça ilçesinde turfanda patates üretimi yapılan tarlalarda hasat yapılıyor.

Kazakistan’dan ‘altın vize’ uygulaması

Kazakistan hükümeti, ülkedeki yatırım ortamını canlandırmak amacıyla “altın vize” uygulamasını başlattı.

S&P Global beklentilerini revize etti: Dolar/TL için çarpıcı yıl sonu tahmini!

Küresel ekonomideki belirsizliklerin derinleştiğini belirten S&P Global Ratings, Türkiye için büyüme, enflasyon, işsizlik ve dolar/TL kuru tahminlerini güncelledi. Kurum, doların 2025’te ortalama 43 TL olacağını öngörürken, enflasyonun aynı yıl yüzde 33’e ulaşacağını açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir