İsrail işgaline kılıfı da buldu: Nedir bu Biladü’ş Şam

“`html

İsrail Dışişleri’nden Tarihi Paylaşım: 3000 Yıl Önceki Krallık

İsrail Dışişleri Bakanlığı, yaptığı bir paylaşımda Yahudilerin kutsal kitabı Tanah’a atıfta bulunarak milattan önce 3000 yıllarında var olan İsrail Krallığı hakkında bilgi verdi. Bu paylaşım, 6 Ocak tarihinde Arapça sosyal medya hesapları üzerinden yapılmış olup, dikkat çekici bir harita eşliğinde yayımlandı.

Paylaşımda, “İsrail Krallığının 3000 yıl önce var olduğunu biliyor muydunuz?” sorusuyla izleyicilere seslenildi. Haritada, Filistin, Ürdün, Lübnan ve Suriye gibi Bilad-ı Şam ülkelerinin İsrail’in “tarihi sınırları” içinde gösterildiği görüldü.


Paylaşıma konu olan harita

Resmi Paylaşım ve Tepkiler

İsrail hükümetinin @IsraelArabic hesabından yapılan bu paylaşımda, milattan önce 1050-1010 yıllarında hüküm süren Kral Saul, ardından gelen Kral Davut ve Kral Süleyman’ın yönetim dönemleri sıralandı. Toplamda bu üç kralın hükümranlığı 120 yıl sürerek, Yahudi yaşamının pek çok alanda gelişmesine katkıda bulundu.

Kral Süleyman’ın ölümünden sonra krallığın, ağır vergiler ve iç çatışmalar nedeniyle M.Ö. 931’de ikiye bölündüğü, kuzeyde İsrail ve güneyde Yehuda Krallığı’nın ortaya çıktığı bilgisi verildi. Kuzeydeki İsrail Krallığı’nın 209 yıl boyunca varlığını sürdürdüğü ve M.Ö. 722’de Asur İmparatorluğu’na yenildiği belirtildi.

Güneydeki Yehuda Krallığı ise M.Ö. 568’e kadar varlığını sürdürmüştü. Bu bölünme, İsrail halkının tarihindeki siyasi çatışmaların önemli bir sebebi oldu.

Paylaşımın sonunda, 1948 yılında kurulan modern İsrail Devleti’ne atıfta bulunuldu ve diasporadaki Yahudi halkının, güçlü bir şekilde yeniden yapılanmanın önemine vurgu yapıldı.

Uluslararası Tepkiler

İsrail’in bu paylaşımının ardından, Bilad-ı Şam’a dahil olan ülkeler sırasıyla bu durumu kınadı. Ürdün Dışişleri Bakanlığı, söz konusu haritanın Filistinlilerin bağımsız devlet kurma haklarını ihlal ettiğini belirtirken, bu tarz kışkırtıcı eylemlerin bölgedeki güvenlik sorunlarını artıracağını vurguladı.

Biladü’ş Şam Nedir?

Biladü’ş Şam, Suriye, Filistin, Lübnan ve Ürdün’ü kapsayan bir coğrafi isimlendirmedir. Tarihsel olarak bu bölgenin merkezi olan Şam şehrinin önemi, bu ismin kullanılmasına neden olmuştur. Suriye’nin güneyinde Lübnan, İsrail ve Ürdün ile komşu olan bu topraklar, coğrafi zenginlikleri ile de dikkat çekmektedir.

Söz konusu bölgenin kıyısında yer alan Akdeniz, çeşitli iklim tiplerine ev sahipliği yapmanın yanı sıra tarihi ve kültürel miras açısından da zengin bir yapıya sahiptir. Coğrafi özellikleri arasında El Nuseyriye Sırasındağları ve Asi Nehri gibi yapılar bulunmaktadır.

Hamas ve Diğer Tepkiler

Hamas, yayımlanan haritaya karşılık olarak, İsrail’in Filistin ve Arap topraklarını işgal etme niyetini ortaya koyduğunu belirtti. Filistin, Ürdün, Lübnan ve Suriye’yi kapsayan bu harita, bölgedeki gerilimleri tırmandırma potansiyeli taşıdığı yönünde güçlü eleştiriler aldı.

Filistin Devlet Başkanlığı da, uluslararası hukukun ihlal edildiğini ve işgallerin sona ermesi gerektiğini vurguladı. Özellikle, ABD’nin yeni yönetimi üzerinde baskı kurması gerektiği ifade edildi.


1819’da İngiliz coğrafyacı James Wyld tarafından hazırlanan İsrail Krallığı haritası.

Katar Dışişleri Bakanlığı, bu haritayı açık bir hukuksuzluk olarak değerlendirirken, uluslararası toplumun bu tür ihlallere karşı harekete geçmesini talep etti. Filistin davasının adil bir şekilde desteklenmesi gerektiği vurgulandı.

“`

Related Posts

200 dereceyi bulan sıcaklıkta zorlu mesai: Baba mesleğini sürdürüyor! Bu sıcakta herkes çalışamaz

Tarihi Gaziantep Kalesi yanındaki 4 metrekarelik dükkanda baba mesleğini sürdüren Ökkeş ve Ramazan Toprak, hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu kentte yaklaşık 200 derece sıcaklık altında mesai yapıyor. Alev ve dumanların yükseldiği ocak başında …

Yapay zekada gizli profilleme güvenlik ve mahremiyeti tehdit ediyor

Yapay zeka teknolojileri hayatın pek çok alanında kolaylık sağlarken, kullanıcı verilerinin işlenme biçimiyle ilgili tartışmalar giderek büyüyor. Son dönemde ChatGPT’nin kullanıcıların siyasi görüşleri, dini inançları gibi hassas bilgilerini sınırsız olarak etiketleyip profillemesi yönündeki iddialar, ciddi soru işaretlerine yol açtı. Yüksek Veri Bilimi Mühendisi Emre Durgut, yapay zeka ile ilgili yaşanan gelişmeler hakkında “Bu artık sadece bir mahremiyet meselesi değil. Yanlış ellere geçtiğinde ulusal güvenlik tehdidi doğurabilir” yorumunda bulundu.

Devlet Başkanı’ndan protestolara sert tepki: Savaş ilanı

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, 7 Temmuz’da yeniden başlayan hükümet karşıtı gösterilerdeki polis karakollarına yönelik saldırıların ve şiddetin, savaş eylemi olarak değerlendirileceği uyarısında bulunarak “Bu kabul edilemez. Artık yeter.” dedi.

Rusya’dan Ukrayna’ya en yoğun saldırı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus ordusunun Ukrayna’ya gece boyu 728 drone ve 13 füze ateşleyerek savaşın başından bu yana en yoğun saldırıyı gerçekleştirdiğini duyurdu. Zelenskiy sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Rus ordusunun …

Güney Kore’de ikiz pandaların doğum günü kutlandı

Güney Kore’nin Yongin kentindeki bir eğlence parkında, ikiz pandalar Rui Bao ile Hui Bao, 2’inci doğum günlerini bambudan yapılmış doğum günü pastaları ve anneleri Ai Bao ile kutladı. Panda Ai Bao, ikiz pandalarını 7 Temmuz 2023’te dünyaya getirdi.

Mahmut Arıkan, kürsüye gelin ve damat mankeniyle çıktı: ‘Gençlerimiz seviyor ama evlenemiyor’

Meclis’te Saadet Partisi Grup Toplantısı’nın düzenlendiği salon ilginç anlara sahne oldu. Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, toplantıdaki konuşması sırasında, evlenmek isteyen gençlerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek için kürsünün iki yanına gelinlik ve damatlık giydirilmiş cansız mankenler yerleştirdi.