İstanbul’un hafızası silinecek!

Sirkeci Garındaki İstanbul Demiryolu Müzesi Kapanıyor Mu?

İstanbul’un önemli hafıza mekânlarından biri olan Sirkeci Garı’nda 2005 yılında açılan İstanbul Demiryolu Müzesi, Türk demiryolu tarihini ve kültürünü yansıtan 500’ün üzerinde obje ve belgenin sergilendiği bir merkez haline gelmişti. Ancak, müzenin kapanacağı ve sergilerin depoya kaldırılacağına dair iddialar gündemde.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın, Sirkeci Gar’ını Ağustos 2024’te 29 yıllığına Kültür ve Turizm Bakanlığı’na kiralamasıyla birlikte, müzenin akıbeti belirsizleşti.  Haydarpaşa Garı’nı da kapsayan kiralama protokolü, 29 yıllık süreyi kapsıyor. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarihi yapılarda yapacağı onarım, restorasyon vb. projelerin maliyetini karşılayacak ve ayrıca kira ödemesi yapmayacak. Bakanlık, kiraladığı bu alanları alt kira sözleşmeleri ile tüzel kişiliklere ve ortaklık yapılarına kullandırabilecek. 

Müzenin onarım için kapatılacağı ve sonrasında demiryolu ve göç müzesi olacağı, eserlerin ise bina içinde bir depoda tutulacağı iddia ediliyor.

Müzede, ünlü Orient Ekspres’in son seferine ait hatıra madalyaları ve gümüş yemek takımları gibi değerli eserlerin yanı sıra 19. ve 20. yüzyıla ait birçok obje de yer alıyor.

Related Posts

Bursa, İstanbul, Diyarbakır ve Adana… ‘Yeni bir skandalla karşı karşıyayız’

Liselere Geçiş Sınavı’nda (LGS) 719 öğrencinin tam puan alması ve sınav sorularının sızdırıldığı iddialarıyla ilgili konuşan CHP’li Özçağdaş, “Yeni bir skandalla karşı karşıyayız” dedi.

Ünlü oyuncu hakkında 5 yıl hapis istendi

Kızılcık Şerbeti dizisinde Nilay karakterine hayat veren oyuncu Feyza Civelek, eski sevgilisinin arkadaşına yönelik kullandığı hakaret ve tehdit içerikli sözlerin ardından mahkemelik olmuştu. Savcılık, Civelek’in kullandığı ‘seni köprüde sallandırırım’ sözlerine ilişkin 5 yıla kadar hapis talep etti.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili belli oldu!

Muhittin Böcek’in tutuklanmasının ardından Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yapılan başkan vekili seçimini CHP’nin adayı Büşra Özdemir kazandı.

Mahkeme başkanından sert uyarı: Duruşma düzenini bozanı doğrudan tutuklarım

Dün gerginliğin yaşandığı Kartalkaya duruşmasında mahkeme başkanından sert uyarı geldi.

200 dereceyi bulan sıcaklıkta zorlu mesai: Baba mesleğini sürdürüyor! Bu sıcakta herkes çalışamaz

Tarihi Gaziantep Kalesi yanındaki 4 metrekarelik dükkanda baba mesleğini sürdüren Ökkeş ve Ramazan Toprak, hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu kentte yaklaşık 200 derece sıcaklık altında mesai yapıyor. Alev ve dumanların yükseldiği ocak başında …

Yapay zekada gizli profilleme güvenlik ve mahremiyeti tehdit ediyor

Yapay zeka teknolojileri hayatın pek çok alanında kolaylık sağlarken, kullanıcı verilerinin işlenme biçimiyle ilgili tartışmalar giderek büyüyor. Son dönemde ChatGPT’nin kullanıcıların siyasi görüşleri, dini inançları gibi hassas bilgilerini sınırsız olarak etiketleyip profillemesi yönündeki iddialar, ciddi soru işaretlerine yol açtı. Yüksek Veri Bilimi Mühendisi Emre Durgut, yapay zeka ile ilgili yaşanan gelişmeler hakkında “Bu artık sadece bir mahremiyet meselesi değil. Yanlış ellere geçtiğinde ulusal güvenlik tehdidi doğurabilir” yorumunda bulundu.