Kirayı IBAN’a yollayanlar dikkat! Evden çıkarılmalarla sonuçlanıyor

Son dönemde yaşanan kira artışları, kiracı ve ev sahipleri arasındaki gerilimi tırmandırıyor. Artan problemler nedeniyle mahkemeler dosyayla dolup taşarken Yargıtay ev sahibi – kiracı anlaşmazlığında önemli bir karara imza attı.

KİRAYI IBAN’LA ÖDEYENLER DİKKAT

Özellikle kiracının ödeme yöntemi, taraflar arasında sıkça tartışma konusu haline gelebiliyor. Yargıtay, son dönemde kirasını IBAN üzerinden ödeyen kiracılar için önemli bir emsal kararına imza attı.

TAHLİYE KARARI ÇIKABİLİR

Bu karar, kiracının banka üzerinden yaptığı ödemelerde yaptığı hatanın tahliyeye kadar varabileceğini gösteriyor.

Bir kiracı, başlangıçta kira bedelini ev sahibine elden ödemek üzere anlaşmışken, sonradan ödeme yöntemini IBAN aracılığıyla gerçekleştirmeye karar verdi. Ancak, banka üzerinden yapılan ödeme sırasında kesilen havale ücreti nedeniyle ev sahibine eksik ödeme yapıldığı iddia edildi. Ev sahibi bu durumu mahkemeye taşıyarak kiracının tahliye edilmesini talep etti.

HAVALE ÜCRETİ KİRACIYA AİT

Ev sahibi, kiracının bankaya havale yaparken oluşan işlem ücretini ödemediğini belirterek, kira bedelinin eksik ödendiğini savundu. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, bu iddiayı dikkate alarak önemli bir karar verdi.

Karara göre, banka üzerinden yapılan kira ödemelerinde havale ücreti kiracıya ait olmalı. Yargıtay, ödeme sırasında kesilen havale ücretinin, kiracının sorumluluğunda olduğunu vurgulayarak, bu ücreti ödemeyen kiracının tahliyesinin söz konusu olabileceğini belirtti.

Mahkeme, banka hesapları üzerinden yapılan kira ödemelerinde havale ücretinin kiracı tarafından karşılanması gerektiğini belirtti. Aksi takdirde, yapılan ödeme eksik sayılacak ve yasal olarak kabul edilmeyecektir. Bu durumda ev sahibine eksik ödeme yapılmış olacağı için, kiracının tahliye edilmesine karar verilebilir.

Mahkemenin kararında şu ifadeler yer aldı:

“Eksik yapılan ödemeler belirtilen şekilde gerçekleştirilmediği takdirde yasal olarak kabul edilmez. Mahkeme, takip edilen eksik kira bedelleri üzerine yapılan itirazı reddetmeli ve kiracının tahliyesine karar vermelidir. Mahkeme kararı oy çokluğuyla bozulmuştur.”

Related Posts

Salihli’de Üreticilere Pas Akarı Uyarısı

Tarım Müdürlüğü, domates, patlıcan ve biber üreticilerini pas akarı ve kırmızı örümceğe karşı uyardı.

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (14 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,66 değer kaybederek 10.290,39 puana geriledi.Cuma günü 10.358,46 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 0,14 puan artışla 10.358,61 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

Fatin Rüştü Karakaş TMSF başkanı olarak atandı!

Türkiye’nin finansal denetim ve tasfiye mekanizmalarının başında yer alan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), yeni atama kararıyla yeniden Fatin Rüştü Karakaş’a emanet edildi. Bu görevlendirme, Cumhurbaşkanı imzasıyla 12 Temmuz 2025 tarihli Resmi …

Borsa İstanbul’un en değerli şirketi belli oldu: Piyasa değerinde yüzde 108’lik artış!

Borsa İstanbul’da piyasa değeri en yüksek şirketler arasında zirve yarışı sürerken, ASELSAN yılın ilk yarısında piyasa değerini yüzde 108 artırarak ilk sırada yer aldı. Başta ABD’de tarife gündeminin yol açtığı risk dalgalanmaları ve İran-İsrail …

Bakan Şimşek, sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, imalat sanayisinde genele yayılan iyileşme görüldüğünü belirterek, “İkinci çeyrekte sanayide güçlü bir yıllık büyüme bekliyoruz.” ifadesini kullandı.

Arazide kendiliğinden yetişiyor! Dağdan toplayıp büyükşehirlere satıyorlar

Sivas’ın Zara ilçesinde yaşayan İbrahim Deliktaş (38), arazide kendiliğinden yetişen pampas bitkilerini toplayarak, büyük şehirlere süs bitkisi olarak pazarlıyor. Deliktaş, “Toplaması çok zahmetli. Her sene çalıştığımız firmalar bundan istiyorlar ve ortalama 35-40 bin demet gönderiyorum. Bu bitkinin özelliği toplanan yerden bir daha çıkmıyor” dedi.