Mali Müşavirlerin Sorunları ve Çözüm Önerileri

Kayseri Muhasebeciler Odası Başkanı, Mali Müşavirlerin Yaşadığı Sorunları Gündeme Taşıdı

Kayseri Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ali Yedikaya, mali müşavirlerin son yıllarda karşılaştığı sorunların mesleğin sürdürülebilirliğini tehlikeye soktuğunu belirtti. Başkan Yedikaya, çözüm önerilerini paylaştı.

Ali Yedikaya, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sistemlerinde bulunan bilgilerin meslektaşlardan tekrar talep edilmesinin gereksiz iş yükü oluşturduğunu vurgulayarak, “Analitik tabloların hazırlanması gibi zaman alıcı süreçler, zaten yoğun olan meslektaşlarımızın işlerini daha da zorlaştırıyor. Bu süreçlerin dijital dönüşüm gerekliliklerine uygun olarak basitleştirilmesi gerekiyor” dedi. Yedikaya ayrıca, Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan tebliğlerin ve değişen oranların meslektaşlar üzerindeki stresi artırdığını belirterek, “Yeni sistemlere ve oranlara adapte olurken, mükellefleri bilgilendirmek zorundayız. Ancak, incelemelerde mükerrer bilgiler istenmesi ve süreçlerin karmaşıklaştırılması, meslektaşlarımızın tükenmişlik hissetmesine sebep oluyor” diye ekledi.

Yedikaya, GİB sistemlerindeki verilerin tekrar talep edilmesinin sona erdirilmesi gerektiğini belirterek, analitik tablolar için ortak standartlar oluşturulması ve dijital araçlarla sürecin kolaylaştırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca incelemelerin prosedür odaklı değil, verimli ve sonuç odaklı bir şekilde yapılması gerektiğini ifade etti.

Son olarak, Başkan Yedikaya yetkililere seslenerek, “Mali müşavirler olarak, iş dünyasının sürdürülebilirliği için önemli bir rol üstleniyoruz. Ancak bu rolü yerine getirebilmek için üzerimizdeki yüklerin hafifletilmesi gerekiyor. Meslektaşlarımızın maruz kaldığı tükenmişlik sadece bireysel bir sorun değil, aynı zamanda ülke ekonomisinin öncelikli konularından biri olmalıdır” şeklinde konuştu. – KAYSERİ

Related Posts

Milyarlarca lira dağıtacaklar: Tarih belli oldu

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin Temmuz ve Ağustos 2025 dönemine ait nakit temettü ödeme takvimi belli oldu. Hisse sahiplerine temettü ödemesi yapacak 30’dan fazla şirket arasında Astor Enerji, Enerya, Vestel Beyaz Eşya, İskenderun Demir ve …

Kırsal yatırımlar için hibe desteği

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından uygulanan IPARD II Programı kapsamında, Hakkâri’de kırsal kalkınmayı güçlendirecek yatırımlar artarak devam ediyor. 2024 ve 2025 yıllarında Tarımsal İşletmelerin Fizik Varlıklarına …

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (27 Haziran 2025)

Dün 9.301,05 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 9,02 puan artışla 9.310,07 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 56,59 puan ve yüzde 0,61 değer kaybederek 9.244,46 puana indi. Endeks günün ilk yarısında en düşük 9 …

Borsa günün ilk yarısında geriledi -27 Haziran 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,61 değer kaybederek 9.244,46 puana indi.

Çiftçilere destek: Ödemeler bugün yapılacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 5 milyar 519 milyon 93 bin lira destekleme ödemesinin bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını bildirdi. Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, destekleme ödemelerine ilişkin bilgi verdi …

Küresel piyasalarda anlaşmalar yapıldı; risk arttı

Küresel piyasalarda ABD’nin Çin ile anlaşma yapması ve Hindistan ile de anlaşma yapılacağına ilişkin açıklamalar takip edilirken Avrupa’da borsalar pozitif seyretti. Fed yetkilileri ise faiz indirimi sinyali verirken yurt içinde de ekonomik güven endeksi verileri takip edilecek.