Rapor almak işten çıkarma nedeni olur mu?

İşten Çıkarmaya Sebep Olan Rapor Kullanımı

İş hayatında önemli bir konu olan, “sık sık rapor almanın işten çıkarma sebebi olup olmayacağı” çalışanlar arasında merak konusu. Özellikle sağlık sorunları yaşayan çalışanlar rapor aldıklarında işlerini kaybetme endişesi yaşıyor. Ancak bir çalışan ne kadar süre rapor alabilir? İşveren raporu işin aleyhine kullanabilir mi? Bu sorular milyonlarca çalışanın kafasını kurcalıyor.

İş hayatında uzmanlaşmış gazeteci Ahmet Kıvanç, Habertürk’teki köşesinde bu konulara açıklık getirdi.

Hangi Durumlarda İş Akdi Sonlanır?

İş Kanunu’na göre, işverenin sağlık sorunları nedeniyle işçiyi işten çıkarabilmesi için belirli şartlar bulunmaktadır. Çalışanın sürekli olarak işe gelememesi ya da engelli durumda olması işverene iş akdini feshetme hakkı tanımaktadır. İş akdini sonlandırabileceği bir diğer durum ise sık sık rapor kullanımının iş yerinde olumsuz etkiler yaratmasıdır.

Peki, çok sık rapor kullanımından ne anlaşılır? Bir işçinin rapor süresi ihbar süresini 6 hafta aşarsa, işveren iş akdini sonlandırma hakkına sahiptir. Ancak, rapor süresi bu süreyi aşmasa bile işçi işten çıkarılabilir: Özellikle iş ortamında olumsuzluklar ortaya çıkıyorsa…

İhbar Süresine Uymak Zorunda Değiller

İşçinin devamsızlık süresi, işverenin fesih hakkını da etkilemektedir. Örneğin, çalışma süresi 6 aydan az olan bir işçi için rapor günü 8 hafta, 6 aydan 1,5 yıla kadar olan bir işçi için 10 hafta olarak belirlenmiştir. İşveren bu süreleri aştığında ihbar süresini beklemeden iş akdini feshedebilir.

Kıdem Tazminatı Alabilirler

Rapor nedeniyle işten çıkarılan işçi kıdem tazminatı alabilir mi? Evet, işçiler bu durumda kıdem tazminatına hak kazanmaktadır. İş akdinin haksız yere feshedildiğini düşünen işçiler işe iade davası açabilirler. Yargıtay, işten çıkarılan işçinin sık sık rapor kullanımının iş yerinde düzensizlik yarattığını kanıtlayan somut deliller talep etmektedir.

Related Posts

Trump nihayet onayladı: U.S. Steel, Japonlara satılıyor

ABD’nin köklü çelik üreticisi U.S. Steel, Japonya’nın dev sanayi şirketi Nippon Steel tarafından 14,9 milyar dolara satın alınıyor. Başkan Donald Trump’ın imzaladığı kararnameyle birleşmenin önündeki son engeller de kalktı. Şirketler, ABD Hazine …

Doğa katliamına süper hızlı izin

İktidar, maden şirketlerinin orman ve zeytinlikleri talan etmelerini hızlandıracak bir teklif hazırladı. Kabul edilirse, şirketlerin önünde yasal engel kalmayacak.

İsrail-İran gerilimi piyasaları salladı: Borsa çakıldı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 3,71 düşüşle 9.166,80 puandan başladı. Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,71 değer kaybederek 9.520,22 puandan tamamladı. EN ÇOK GERİLEYEN SEKTÖR …

İşçiler zam beklerken maaşları yüzde 30 düşürüldü

Türkiye’nin önde gelen restoran yemek teslimatları firması Getir, 27 Eylül 2024 tarihinde Birleşik Arap Emirlik merkezli yatırım fonu Mubadala’na satıldı. Temmuz ayınına sayılı günler kala kurye emekçilerinin zam beklerken, Turizm Eğlence ve Hizmet …

İBB taksi ihalesinde 9 plaka satıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), “Uygulama Bazlı Taksi Taşımacılığı” kapsamında devreye alınacak 2 bin 500 yeni taksiden oluşan ilk etapta ihaleye çıkardığı 150 plaka için 9 satış gerçekleştirdi. Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi …

TÜİK açıkladı: Nisan’da inşaat maliyetleri ne kadar arttı?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerini açıkladı. İnşaat maliyet endeksi, nisanda aylık bazda yüzde 1,67, yıllık bazda yüzde 22,69 artış kaydetti. İŞÇİLİK ENDEKSİ YÜZDE 31,82 ARTIŞ GÖSTERDİ Buna göre …