Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Tahran’da Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” etkinliğinde, Anadolu’nun meşhur fıkra ve hikayeleriyle İslam dünyasında tanınan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den gelen akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasında Büyükelçi Kırlangıç, Nasreddin Hoca’nın Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olduğunu vurgulayarak, onun anısını yaşatmak amacıyla Tahran’da bir araya geldiklerini belirtti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığını dile getiren Kırlangıç, hikayelerinin yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığını ifade etti.

Büyükelçi, “Nasreddin Hoca, Anadolu’da din ve devlet adamı olarak bilinse de, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı değil, dünya üzerinde birçok kültür tarafından benimsenmiştir.” şeklinde konuştu.

Kırlangıç, Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı zorlukları ve adaletsizlikleri ele aldığını belirterek, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yönelik yaptığı hiciv, toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu dile getiren Kırlangıç, bu fıkraların derlenmesi için çalışmaların yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek sağlayabileceğini belirtti.

Konferansta konuşmacı olarak yer alan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam dünyasındaki etkilerini ele aldı.

Programın sonunda konuşma yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

AB bir kez daha İsrail sınavında

SON dönemde mesajlarını biraz sertleştirme sinyalleri verse de başından bu yana İsrail’le ilişkiler konusunda tek sesle konuşamayan Avrupa Birliği (AB) kritik bir testin eşiğinde.

Atatürk portresi önünde skandal poz: Yabancı uyruklu üç öğrenci hakkında soruşturma başlatıldı

Seferihisar Uluslararası İmam Hatip Lisesi’ndeki bir sınıfta Atatürk portresi önünde uygunsuz el hareketiyle poz veren yabancı uyruklu üç kız öğrenci hakkında soruşturma başlatıldı.

Yüzden fazla ABD uçağı İran için geldi, Arakçi’dan sert yanıt geldi: ‘ABD üslerini vururuz’

İran, ABD’nin İsrail’e askeri destek vermesi halinde Orta Doğu’daki Amerikan hedeflerine saldıracaklarını açıkladı. Bölgeye Amerikan savaş uçakları ve nükleer kapasiteli bombardıman uçakları sevk edilirken, Putin ise 3. Dünya Savaşı riskinin arttığını söyledi.

DEM Parti’den olası ‘yeni göç dalgalarına’ yönelik uyarı

DEM Parti’nin Göçmen ve Mülteciler Komisyonundan, olası yeni göç dalgalarına karşı, “Milyonlarca göçmen tehdit altında, yeni göç dalgalarına neden olacak savaşları durdurun!” açıklaması yapıldı.

Sağlık Bakanlığı İstanbul’a gelen ünlü şarkıcının ölüm nedenini açıkladı

Brezilyalı şarkıcı Ana Bárbara Buhr Buldrini, İstanbul’da özel bir hastanede yağ aldırma ve göğüs estetiği yaptırdığı sırada yaşanan komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybetti. Olayın ardından İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü açıklama yaptı.

Nükleer tesis vurulursa ne olur? Risk ne kadar büyük?

İsrail-İran arasında saldırılarda dünya kamuoyunu en çok endişelendiren konu nükleer tesislerin hedef alınması. Özellikle İran’ın kale gibi inşa ettiği Fordo nükleer tesisinin adı sıklıkla İsrail’in olası hedefleri arasında geçiyor. Peki bu çapta bir nükleer tesis sığınak delen bombalarla vurulduğunda ne olur? Risk ne kadar büyük?