Trabzon’da karayemiş çekirdeği yüzünden akciğer ameliyatı geçirdi

Güncel Sağlık Haberleri

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yaşanan ilginç bir olayda, 66 yaşındaki Fatma Karabacak, karayemiş yediği sırada çekirdeğin soluk borusuna kaçması sonucu akciğerine zarar verdi.

Karabacak, yediği karayemişin çekirdeğinin soluk borusuna kaçmasıyla akciğerinde enfeksiyon oluştu ve sık sık hastaneye gitmek zorunda kaldı.

“Akciğerinde Tümöre Benzer Bir Lezyon Tespit Edildi”

Karabacak’ın şikayetleri devam edince Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Celal Tekinbaş, yapılan tomografi sonucunda akciğerinde yabancı bir cisim bulunduğunu belirtti.

Tekinbaş, uzun süredir akciğer enfeksiyonları geçiren ve antibiyotik tedavisi alan hastanın sağ akciğerinde normal olmayan bir lezyon tespit edildiğini söyleyerek, durumu detaylı olarak açıkladı:

Hastanın tomografi sonucunda sağ akciğerinde tümöre benzeyen bir lezyon tespit ettik. Gerekli tetkikler sonrasında hastaya operasyon yapılmasına karar verdik.

“Karayemiş Çekirdeği Akciğerde Hasara Yol Açtı”

Ameliyat sırasında akciğerden çıkarılan çekirdeğin, akciğerde tümöre benzer bir görünüm kazanmasından dolayı yanıltıcı olabileceği belirtildi. Ancak çekirdeğin çıkarılmasının ardından temizlendi ve aslında bir karayemiş çekirdeği olduğu anlaşıldı.

Çekirdeğin akciğerin orta lobunu tıkayarak iltihaplanmaya neden olduğu ve hastaya ciddi zarar verdiği belirtildi. Ancak başarılı bir operasyon geçiren Karabacak’ın şu an durumunun iyi olduğu ve yakında taburcu edileceği açıklandı.

“Yabancı Cisimler Hava Yoluna Kaçabilir”

Prof. Dr. Tekinbaş, yemek yeme esnasında dikkat edilmesi gereken durumları da vurgulayarak, yabancı cisimlerin hava yoluna kaçmasının ciddi sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekti.

Hastaların ani öksürme ya da gülme sonucu yabancı cisimleri hava yoluna kaçırabileceğini belirten Tekinbaş, bu durumun ciddiye alınması gerektiğini söyledi.

Özellikle yutulan yabancı cisimlerin zamanında tespit edilmesi ve tedavi edilmesi gerektiğini belirten Tekinbaş, bronş ağacının detaylı olarak incelenmesi gerektiğini vurguladı.

“Karayemiş Çekirdeği Yüzünden Hayatım Değişti”

Hastalığı atlatan Fatma Karabacak, yaşadığı korku dolu anları şu sözlerle anlattı:

“Bu olaydan sonra bir daha çekirdekli meyve yememeye karar verdim. Hocam sayesinde hayatta kaldım.”

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)

Related Posts

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Yumurtalık kanseri sinsice ilerliyor! İhmale gelmez 9 önemli belirtisi var

Sinsice ilerlediğinden genellikle tanısı ileri evrede konulan yumurtalık kanserinin görülme sıklığı son yıllarda giderek yaygınlaşıyor. Yumurtalık kanserinin her yaşta görülebildiğini, ancak günümüzde gençlerde de sık rastlandığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, ihmale gelmez bazı belirtileri sıraladı.

Günde 1 bardak içen yaşadı! Suda bekletince magnezyumu roketliyor, kramplara veda

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

Kıyamet Havada mı Kopacak?

Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof.Dr. Hamit Hancı’nın, ‘havanın önemli bir silah, savaş aracı’ olduğu yönünde açıklaması gündem oldu. Ünlü Yazar Abbas Güçlü’de aynı konuya değindi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir