Türkiye oturma izni vermişti: Uyuşturucu baronu ‘Tombul Jos’un Sierra Leone’deki görüntüleri ortaya çıktı

Interpol’ün aradığı uyuşturucu baronu Sierra Leone Cumhuriyeti’nde ortaya çıktı

Hollandalı uyuşturucu baronu Joseph Johannes Leijdekkers, Interpol’ün kırmızı bültenle aradığı isimlerden biri olarak biliniyor. Leijdekkers’in, Sierra Leone Cumhuriyeti’nde üst düzey koruma altında olduğu ortaya çıktı. “Tombul Jos” olarak da bilinen Leijdekkers, Türkiye’de gerçekleştirilen operasyonlarla gündeme gelmişti.

Bodrum’daki ultra lüks Vogue Hotel’de uzun süre konakladığı belirlenen Leijdekkers, Sierra Leone Cumhuriyeti’nde Avrupa’ya gönderilen kokain rotasının belirlenmesinde rol oynuyor. Rotterdam mahkemesi tarafından 7 tondan fazla kokain kaçakçılığı suçlamasıyla 24 yıl hapis cezasına çarptırılan Leijdekkers’in Hollanda polisi tarafından yakalanma ihtimali Türkiye’de olduğu yönündeydi.

Hollandalı savcılar, 2023 yılından itibaren Leijdekkers’in Sierra Leone Cumhuriyeti’nde bulunduğunu Reuters’a açıkladı. Leijdekkers’i ülkeye getirme konusunun öncelikli olduğunu belirten Hollanda savcılık sözcüsü Wim de Bruin, bu yönde çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

Devlet Başkanı ile aynı karede!

1 Ocak 2025’te Sierra Leone’nin Tihun şehrindeki St. Joseph Katolik Kilisesi’ndeki ayinde Leijdekkers’in görüntülerine rastlandı. Europol tarafından 2022’de yayınlanan fotoğraflarla karşılaştırmak için beş farklı yüz tanıma algoritması kullanan Reuters, görüntülerdeki kişinin Leijdekkers olduğunu doğruladı.

33 yaşındaki Leijdekkers’ın Sierra Leone Devlet Başkanı Julius Maada Bio’nun kızı Agnes ile yan yana olduğu görüntüler dikkat çekti. Leijdekkers’ın, Sierra Leone’de devlet başkanı ile yakın ilişki içinde olması nedeniyle üst düzey koruma altında olduğu belirtiliyor. Leijdekkers’ın kilisedeki Türk yatırımcı kimliği altında olabileceği yönünde iddialar da bulunuyor.

Fotoğraf: Reuters

Çeteye Türkiye’de operasyon yapılmıştı

Leijdekkers liderliğindeki çeteye Türkiye’de Haziran 2023’te operasyon düzenlendi. Operasyon sonucunda 34 kişi gözaltına alındı ve çete üyelerine ait 1,1 milyar liralık mal varlığına el konuldu.

Çetenin önde gelen isimleri arasında “Kara Mamba” lakaplı Isaac Bignan ve Jurean Anthony Finix ile Leijdekkers’ın kardeşi Wilhelmus Adrianus Leijdekkers bulunuyordu. Wilhelmus Adrianus Leijdekkers, Ocak 2024’te İstanbul’da yakalanarak tutuklanmıştı.

‘730 bin dolar rüşvet ile tahliye oldular’ iddiası

Şüpheliler hakkında hazırlanan iddianameye rağmen İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, 5 Temmuz 2024’te yapılan duruşmada 15 tutuklu sanığı tahliye etmişti. Tahliye kararlarına savcılık itiraz ederken, bazı sanıkların firar ettiği ortaya çıkmıştı. Hakimler Savcılar Kurulu olayı inceledi ve 15. Ağır Ceza Mahkemesi hakkında soruşturma başlattı.

Mahkeme Başkanı ve çetenin Türkiye ayağını yönetmekle suçlanan sanık Abdullah Alp Üstün’ün, tahliye kararları karşılığında 730 bin dolar aldığı iddialarıyla ilgili HSK inceleme başlattı ve üç hakimi açığa aldı.

500 bin euroya otel almış, Türk vatandaşlığına başvurmuştu

Alman pasaportuyla Türkiye’ye giriş yapan Leijdekkers, Türkiye’de farklı kimliklerle dolaşarak dikkat çekmişti. Türkiye’ye gelir gelmez hesap açtırıp büyük miktarda para yatırması MASAK’ın da dikkatinden kaçmamıştı. Leijdekkers, 500 bin euro karşılığında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına başvurmuş ve ikamet izni alarak Bodrum’da otel satın almıştı.

Related Posts

Memur-Sen programında sürpriz telefon: Erdoğan salondan ayrıldı

Memur-Sen programı devam ediyor.

Bahçeli: Herkes kirli rolünü oynamakta, durum çok ciddi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli İsrail-İran çatışmalarına ilişkin açıklama yaptı.

Ümit Özdağ, Antalya’da esnafı ziyaret etti

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Antalya’da esnaf ile görüşüp sorunlarını dinledi. Özdağ, turizm sektöründeki sorunların çözülmesi gerektiğini söyledi.

Aracının motoruna baktı, hayatının şokunu yaşadı

Ankara’da Fatih Yavuz, otomobilinin motor kısmına baktığında bir yılanla karşılaştı. Yılanı sopayla çıkaran Yavuz’un o anlara ait görüntüsü cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

AB bir kez daha İsrail sınavında

SON dönemde mesajlarını biraz sertleştirme sinyalleri verse de başından bu yana İsrail’le ilişkiler konusunda tek sesle konuşamayan Avrupa Birliği (AB) kritik bir testin eşiğinde.

Atatürk portresi önünde skandal poz: Yabancı uyruklu üç öğrenci hakkında soruşturma başlatıldı

Seferihisar Uluslararası İmam Hatip Lisesi’ndeki bir sınıfta Atatürk portresi önünde uygunsuz el hareketiyle poz veren yabancı uyruklu üç kız öğrenci hakkında soruşturma başlatıldı.