Uzmanı tek tek sıraladı: Kurban etini bir de böyle tüketin!

Trabzon’da Kurban Bayramı Hazırlıkları Devam Ediyor

Trabzon’da Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, hayvan pazarlarında hareketlilik devam ediyor. Ancak et tüketimi ve saklanması konusunda uzmanlar uyarılarda bulunuyor.

Uzmanlar, sağlıklı ve dengeli beslenmede aşırıya kaçmamaya dikkat çekiyor. Kırmızı et tüketiminin yanı sıra sebze ağırlıklı ve lifli gıdaların da tüketilmesi öneriliyor.

‘Kavurma Sağlık Açısından Risk Taşıyor’

Karadeniz Teknik Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, özellikle bayram sabahları klasikleşen kavurmanın sağlık açısından riskli olduğunu vurguluyor.

Doç. Dr. Çin, kavurmanın yerine ızgara, haşlama ve fırında et tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca kurban etinin dinlendirilmesi ve pişirilmesi konusunda da önerilerde bulunuyor.

‘Çoban ve Mevsim Salata Önerisi’

Et tüketiminin yanında sebze ağırlıklı beslenmenin sindirimi kolaylaştırdığını dile getiren Doç. Dr. Çin, özellikle kesim işlemlerinde hijyen kurallarına uyulması gerektiğini vurguluyor. Sebzelerle hazırlanan çoban salatası veya mevsim salatasının tüketilmesini öneriyor.

Ayrıca, demir emilimini artırmak için limonlu salata, tam tahıllı ekmek, bulgur pilavı gibi besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

‘Pişirirken Hayvansal Yağ Eklenmemeli’

Doç. Dr. Çin, etin pişirilmesi sırasında dikkatli olunması gerektiğini söylüyor. Yüksek ateşte ve yakın mesafeden pişirilen etlerde kanserojen bileşiklerin oluşabileceğine dikkat çekiyor. Etin yağının damlatılarak pişirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Ayrıca, etin sakatatları tüketilirken de dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Çin, etin saklanması konusunda da önemli bilgiler veriyor.

‘Tek Kullanımlık Şekilde Saklanmalıdır’

Etin küçük parçalar halinde kıyma veya kavurma yapılarak tek kullanımlık şekilde saklanması gerektiğini belirten Doç. Dr. Çin, etin saklama süresinin maksimum 6 ay olması gerektiğini vurguluyor.

Dolaptan çıkarılan etin doğru şekilde çözdürülmesi, mikrobiyolojik üremeyi önlemek adına önem taşıyor. Kullanımı fazla olan etin bir kısmının kesilip geri kalanın tekrar saklanmasının önemini vurguluyor.

Related Posts

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Prof. Dr. Ergen: Adet geciktirici ilaçlar alışkanlığa dönüşmemeli

Prof. Dr. Ergen: Adet geciktirici ilaçlar alışkanlığa dönüşmemeli

Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.

Yeni keşif tarihi yeniden yazdıracak: Yaşamın nasıl başladığına dair bilgiler ters yüz oldu

Bilim insanlarının elde ettiği son bulgular, yaşamın kökenine dair ezberleri bozdu. Milyarlarca yıl öncesine uzanan izler, Dünya’daki ilk canlılığın sanılandan çok daha önce ve farklı koşullarda ortaya çıkmış olabileceğini gösteriyor.

İğne, Hap ve Umut: Alzheimer’a karşı son cephe

Alzheimer’da erken tanı hastalığın hızını yavaşlatabiliyor ama her hastaya uygun bir tedavi yok. Bazı ilaçlar belirtileri baskılıyor, bazıları sadece umut vadediyor. Kolinesteraz inhibitörleri, memantin Lecanemab. İsimleri yabancı ancak binlerce aile için tanıdık. Bu ilaçlar ilerlemeyi durduramıyor sadece zamana karşı direniyor.

Jennifer Lopez’in kulis istekleri arasında bu sebzeler dikkat çekti!

Dünyaca ünlü yıldız Jennifer Lopez, sahneye çıkmadan önce belirli kulis istekleriyle dikkat çekiyor. Ancak bu kez, listesindeki sebzeler sosyal medyada gündem oldu!