Uzmanından zirai don riskine karşı “dayanıklı bitki” önerisi

Zirai Don Riski Çiftçileri Uyarıyor

Geçtiğimiz günlerde Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamalara göre, Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde başlayan zirai don riskinin perşembe ve cuma günleri gece ve sabah saatlerinde orta kuvvette, yer yer kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Mehmet Ali Ünal, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, zirai donun tarımsal üretimi olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Ünal, her bölge ve ürüne göre farklılık gösteren korunma yöntemleri olduğunu belirterek, uygun, pratik ve ekonomik yöntemlerin seçilmesi gerektiğini vurguladı.

Ünal, çiftçilere don riski taşıyan bölgelerde yöreye uygun çeşitler seçilmesi, doğal engellerin kullanılması, kimyasal ve bitki hormonlarının kullanılması gibi tavsiyelerde bulunarak, zirai dona karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi. Önerilen tarihlerden önce dikim yapılmaması, uygun bitki türlerinin seçilmesi ve ısıtma ekipmanlarının doğru kullanılmasının önemine dikkat çekti.

Ünal, ısıtma için ateş yakmanın etkili bir yöntem olduğunu belirterek, küçük ateşlerin havayı daha hızlı ısıtma potansiyeline sahip olduğunu ifade etti. Ayrıca, don riskinin fazla olduğu bölgelerde sürekli ısıtma yapmanın ekonomik açıdan uygun olmadığını da ekledi.

KAYNAK: AA

Related Posts

Yem sanayicilerinden mısırda yeni tarife kontenjanı talebi

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, “Acilen mısırda yeniden bir tarife kontenjanı açılmasına ve mümkünse gümrüksüz getirilmesi için bir plan yapılmasına ihtiyaç duyuluyor.” dedi.

Türkiye’de iflas dalgası sürüyor: Tarım ve hayvancılık devi çöktü!

Konya merkezli Ereğli Bereket Tarım Hayvancılık Şirketi, konkordato talebi reddedilince iflas etti. Mahkeme, şirketin tüm tedbirlerini kaldırarak iflas masası oluşturdu.

Balık tezgahlarında istavrit ve mezgit bolluğu! Kilosu 150 ile 250 lira arasında satılıyor

Trabzon’da balıkçı tezgahlarında mezgit ve istavrit, kilogramı 150 ila 250 liradan satışa sunuluyor.

Altında düşüş sürüyor

Altın fiyatları 28 Nisan Pazartesi günü düşüşe geçti. Küresel piyasalarda risk iştahının artması, yatırımcıların güvenli liman arayışını azaltarak altın talebini sınırladı. İşte 28 Nisan 2025 Pazartesi günü güncel altın fiyatları…

Taş duvar ahırda başlamıştı! Devlet desteğiyle modern tesis kurdu!

Erzurum’da yıllardır besicilik yapan 48 yaşındaki Osman Tanhaş, taş duvar ahırda yaptığı hayvancılığı, devletin hibe desteğiyle Avrupa standartlarında modern tesise taşıdı.

‘Gelişmekte olan ülkeler ABD ile hemen anlaşmalı’

Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga, Washington’daki Bahar Toplantıları sonrasında yaptığı açıklamada gelişmekte olan ülkelerin ABD ile mümkün olan en kısa sürede (Fast track) ticaret anlaşmaları yapması gerektiğini söyledi.