Bilim insanları “görülemez” dedi; ünlü sanatçı taklit ettiğini iddia etti.

Sanatçı Stuart Semple, Lazer Işığı ile Keşfedilen Yeni Bir Rengi Boya Olarak Üretti

İngiliz sanatçı Stuart Semple, bilim insanlarının insan gözüne lazer ışığı göndererek keşfettikleri yeni bir rengi boya olarak taklit ettiğini iddia etti.

Semple’ın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, sanatçının “YOLO” adını verdiği boya, yeşil-mavi tonlarında ve bilimsel bir çalışmada ortaya çıkarılan “Olo” adlı renkten ilhamla üretildi.

Sanatçı, söz konusu rengi California Üniversitesi Berkeley’de yapılan ve 18 Nisan’da Science Advances dergisinde yayımlanan araştırmaya dayanarak geliştirdiğini belirtiyor. Söz konusu araştırmada, lazer yardımıyla insan gözünde normalde görülmeyen bir renk algısı oluşturulmuştu.

10 Bin Sterline Satılıyor

Semple’ın ürettiği 150 mililitrelik “YOLO” boyası, 10 bin sterlinlik fiyat etiketiyle satışa sunuluyor. Ancak sanatçılar, “YOLO” indirim kodunu kullanarak bu ürünü 29,99 sterline satın alabiliyor. Ürünü satın almak isteyenlerin, bu kodu kullanarak bir sanatçı olduklarını ve boyayı yalnızca sanatsal amaçlarla kullanacaklarını taahhüt etmeleri gerekiyor.

Boyaya “YOLO” adının verilmesinin nedeni ise bilim insanlarının “Olo” adını verdiği renge Semple’ın “sen” anlamındaki “You” kelimesini eklemesi olarak açıklanıyor.

Semple’ın açıklamasında, “YOLO, gözünüze lazer tutmakla aynı şey olmasa da boya formunda bu renk deneyimine ulaşmanın en yakın yolu olabilir.” ifadesine yer verildi.

The Guardian’ın haberine göre, Semple, ürettiği yeni boyaya ilişkin, “Kurumsal olarak sahip olunan ya da bilim insanlarının üzerinde hak iddia ettiği veya tek bir kişiye lisanslanmış olan bu renkleri özgürleştirmek için yıllarca mücadele ettim.” dedi.

Yves Klein’ın ünlü ultramarin mavisi, Anish Kapoor’un ışığın yüzde 99,965’ini yutan Vantablack siyahı, Mattel şirketinin Barbie neon pembesi ve “Tiffany & Co” mavisi gibi çeşitli markalar tarafından zimmetlenen birçok rengin muadilini üreten Semple, “Her zaman renklerin herkesin kullanımına açık olması gerektiğini düşündüm.” açıklamasını yaptı.

Araştırmacılardan Austin Roorda da Olo’ya uyan bir rengi oluşturmanın imkansız olduğunu savunarak, “Üretebileceğiniz herhangi bir renk, kıyaslandığında soluk kalacaktır.” diye konuştu.

Related Posts

Toplantıda konuşulanlar bakanı kızdırdı: ‘Bir daha bu adama randevu vermeyin’

Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) olan 18 milyar TL’lik borcunu ödemediği gerekçesiyle Soma Termik Santrali’nde üretimi durdurmak zorunda kalan Konya Şeker, geçtiğimiz haftalarda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile toplantı gerçekleştirmişti. Bakan Bayraktar’ın toplantıdaki sözleri nedeniyle tartıştığı Konya Şeker Başkanı Erkoyuncu için ‘Bu adama bir daha randevu vermeyin’ dediği öne sürüldü.

İmralı’da Teröristbaşına aile ziyareti

Teröristbaşı Abdullah Öcalan yeğeni Ömer Öcalan ve vasisi Av. Mazlum Dinç ile görüştü

Trump’tan Gazze’deki çocuklar için açıklama: “Çocuklar aç görünüyor” | Netanyahu ile Farklı yollar için görüşüyorum

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun “Gazze’de açlık yok” açıklamasına yönelik, “Çocuklar çok aç görünüyor” dedi. Gazze’ye yaptıkları yardımların takdir edilmemesinden duyduğu hayal kırıklığını da dile getirerek teşekkür beklediğini söyledi.

Çeşme’nin ardından Sakarya’da da içme suyu alarmı! İki ilçede kesintiler başladı

Sakarya’da son 6 ayda yaşanan kuraklık, içme suyu kaynaklarını tehdit ediyor. Sapanca Gölü’nde seviye su alma eşiğine yalnızca 5 santimetre kala, Karasu ve Hendek’te planlı su kesintileri başladı.

İngiliz komedyen İstanbul’da bir mağazadan hırsızlık yaptığı için gözaltına alındı

Hakkında soruşturma başlatılan ve yurt dışına çıkış yasağı konulan komedyen, çektiği bir videoyla özür diledi ve vatandaşlarından yardım istedi.

Bursa yangınından tepki çeken görüntüler

Bursa’nın Orhaneli, Kestel ve Gürsu ilçelerinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürerken bir sosyal medya kullanıcısının yangın dumanlarının önünde çektiği video paylaşımı büyük tepki çekti.