Uzayda roketler, karşılarına çıkan hiçbir hava olmadan nasıl hareket edebilir? Bunun sebebi roket motorlarının uçak motorlarından veya diğer Dünya tabanlı ekipmanlardan farklı olmasında yatıyor. Roket motorları, uzaya çıktıklarında ihtiyaç duydukları her şeyi yanlarında taşırlar, bu nedenle havaya ihtiyaç duymazlar. Detaylar içeriğimizde…?
Dünya’daki motorlar gibi, roket motorları da yanma ile çalışır. Yanma için oksijene ihtiyaç duyulduğundan, roketler yanlarında sıvı oksijen gibi bir oksitleyici taşırlar.
Roketin tasarımı, oksitleyicinin ve yakıtın tepkimeye girdiği bir yanma odası ve yanma ürünlerinin çıktığı bir nozulu içerir.
Roketler, kuvvetlerin etkisi altında çalışan bir evrende hareket ederler. Bazen bu kuvvetler dengesizdir, bu da bir roketin ivmesinin onu uzaya doğru ittiğini görmemize neden olur.
Roketin boyutuna, yakıt türüne ve roketin kütlesine eklenen her şeye bağlı olarak rokete ne kadar yakıt konulacağını çok kesin ölçümlerle belirlemek gerekmektedir. Ayrıca, bir nesnenin kütlesine bağlı olarak ona ivme kazandıran kuvvetleri de dikkate almalıdırlar.
NASA, roket yakıtları arasında en yüksek özgül impulsa sahip olan sıvı hidrojen ve sıvı oksijen kombinasyonunu sık sık kullanır. Ancak hidrojenin düşük yoğunluğu nedeniyle bu yakıtın tek başına kullanılması pratik değildir.